Mimo swoich leczniczych właściwości trudno o jego smakoszy. Dość wyrazisty i nie  wykorzystany przez wielu magików, burak, w swojej pełnej okazałości gości na moim stole od dzieciństwa. Co prawda poprzednie pokolenie i jeszcze poprzednie cieszyło się nim w połączeniu z octem, cebulą czy liściem laurowym, dzisiaj zabieram Was do miejsca, gdzie w połączeniu z pomarańczą, tymiankiem i świeżym szczypiorkiem, nabiera coraz większego znaczenia.

Składniki:

  • 70 g buraczków
  • 2 łyżki smalcu gęsiego/ w wersji wege olej kokosowy
  • 1 cebula krojona w kostkę
  • 2 posiekane ząbki czosnku,
  • 1 łyżka posiekanego świeżego tymianku
  • śmietanka kokosowa
  • pęczek świeżego szczypiorku
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz (dla osób poza protokołem AIP)
  • sok z połowy pomarańczy + 1 pełna łyżeczka startej skórki z pomarańczy
  • 1 litr bulionu kolagenowego/ w wersji wege i osób z chorobami nowotworowymi bulion warzywny

Sposób przygotowania:

  1. Buraczki myjemy (większe kroimy na mniejsze kawałki).
  2. Każdy zawijamy w folię aluminiową.
  3. Układamy w głębokim naczyniu żaroodpornym i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni.
  4. Pieczemy przez 1 godzinę, następnie wyjmujemy z folii i obieramy ze skórek. Kroimy na mniejsze kawałki.
  5. Na dużej patelni rozgrzewamy smalec i na wolnym ogniu szklimy cebulę oraz czosnek. Dodajemy buraczki, tymianek oraz sól i pieprz do smaku. Smażymy przez 5 minut.
  6. Wlewamy sok z pomarańczy, dodajemy skórkę pomarańczową oraz wywar.
  7. Gotujemy pod przykryciem przez 10 minut. Miksujemy na puree i ewentualnie jeszcze doprawiamy do smaku.
  8. Zupę podgrzewamy przed podaniem, wlewamy do filiżanek i dekorujemy łyżką gęstej śmietanki kokosowej wymieszanej ze szczypiorkiem.

 

Wskazówka:

Pyszne z chlebem kokosowym.

Smacznego !

O Autorze

Life&Diet Coach, uzyskała dyplom Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego kierunku „Dietetyka w chorobach wewnętrznych i metabolicznych”. Specjalizuje się w żywieniu medycznym chorób przewlekłych i cywilizacyjnych. Założycielka i liderka Instytutu Medycyny Funkcjonalnej. Współpracuje z Polskim Towarzystwem Stwardnienia Rozsianego. Prelegentka konferencji naukowych, dedykowanych zawodom medycznym w dziedzinie aktualnych metod leczenia i medycyny zintegrowanej. Ściśle współpracuje z lekarzami specjalizującymi się w neurologii, endokrynologii, medycynie bioinformacyjnej, Tradycyjnej Medycynie Chińskiej i immunologii. Prowadzi konsultacje i terapie funkcjonalne w obszarach detoksu i oczyszczania organizmu, medycyny komórkowej, żywienia klinicznego i pracy z Ego, znanej jako rozwój osobisty. Układa indywidualne plany funkcjonalnego powrotu do zdrowia osobom chorującym na celiakię, chorobę Hashimoto, stwardnienie rozsiane, reumatoidalne zapalenie stawów, choroby neurodegeneracyjne, chorobę Leśniowskiego – Crohna, colitis ulcerosa, chorobę Gravesa – Basedowa, choroby układu krążenia, nowotwory i wszelkie inne o charakterze przewlekłym. Członkini stowarzyszenia „Dziennikarze dla Zdrowia”. Wielokrotny gość audycji „Radiowa Klinika Zdrowia” w radiu RPL. Prowadzi autorskiego bloga www.paleolifestyle.pl. Pisze artykuły naukowe dla czasopisma E!STILO, Harmonia Życia oraz magazynu VIP. Współpracuje z cateringiem żywieniowym Slim Team w obszarze spersonalizowanych diet leczniczych. Tłumaczy badania medyczne i wybitnie łączy medycynę Wschodu i Zachodu.

Podobne Posty

Zostaw odpowiedź

Twój e-mail nie zostanie opublikowany