Łączenie mięsa z owocami musi zakończyć sie dobrze. Efekty są piorunująco smaczne w każdej postaci, od pieczonych kaczek z jabłkami, po dziczyznę z żurawiną. Znajdzie się również miejsce na prawdziwy pasztet z rodzynkami. Bez wypełniaczy w postaci bułek tartych a nawet bez jajek. Przepyszny, delikatny i wilgotny dzięki dużej ilości warzyw.

Składniki:

  • 1 kg udek z kurczaka
  • 20 dag tłustego, wędzonego boczku
  • 30 dag wątróbek drobiowych
  • 2 cebule
  • 2 marchewki
  • 2 korzenie pietruszki
  • 4 szklanki bulionu z kości wołowych
  • 1 opakowanie rodzynek suszonych (bez dwutlenku siarki, siarczanów i olejów)
  • Sól
  • Smalec gęsi

 

  1. Cebulę obieramy i kroimy na ćwiartki.
  2. Marchew i pietruszkę obieramy i kroimy na mniejsze kawałki o długości około 5 cm.
  3. Wątróbkę płuczemy.
  4. Boczek kroimy na 3 kawałki.
  5. Umyte udka zalewamy w dużym garnku bulionem, dodajemy boczek i warzywa.
  6. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na średnim ogniu do całkowitej miękkości mięsa.
  7. Udka wyjmujemy, do garnka wkładamy wątróbkę i gotujemy przez 5 minut.
  8. Odstawiamy wszystko do wystygnięcia.
  9. Z wywaru wyjmujemy boczek, wątróbkę i warzywa. Wywar cedzimy przez sitko.
  10. Z udek usuwamy kości.
  11. Wszystkie mięso (udka, boczek, wątróbkę) oraz warzywa mielimy przez maszynkę, używając sitka z drobnymi, najmniejszymi oczkami.
  12. Do mięsa dodaje tyle wywaru, by otrzymać dość wilgotną masę.
  13. Doprawiamy ją solą, wsypujemy rodzynki i dokładnie mieszamy.
  14. Masę przekładamy do formy wysmarowanej smalcem gęsim.
  15. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około godziny nawet 1,5.
  16. Po upieczeniu odstawiamy do wystygnięcia.

 

 

Wskazówka:

Równie dobrze smakuje z suszonymi śliwkami, morelami, czy daktylami.

Najlepszy z bułką paleo !

Smacznego!

O Autorze

Trener postaw żywieniowych, założycielka i twórca Instytutu Medycyny Funkcjonalnej, Master Psychologii Sukcesu i zmiany osobistej. roczne i półroczne plany zdrowienia w programie „DO SELF”. Skupia się na interakcjach między środowiskiem a układem pokarmowym, hormonalnym, odpornościowym, nerwowym oraz układem krążenia. Łączy medycynę funkcjonalną z technikami mindfulness. Z wykształcenia dziennikarka. Pisze dla czasopisma E!STILO, Harmonii Życia oraz magazynu VIP. Prowadzi wykłady z zakresu zmiany postaw żywieniowych w Polskim Towarzystwie Stwardnienia Rozsianego. Członek stowarzyszenia „Dziennikarze dla Zdrowia”. Ekspert Żywieniowy w radiu RPL i na portalu abc zdrowie. Tłumaczy artykuły z portalu Science Daily, który jest źródłem światowych doniesień naukowych z dziedziny zdrowia i medycyny.

Podobne Posty

Zostaw odpowiedź

Twój e-mail nie zostanie opublikowany