Zwykliśmy jadać ją, wcześniej zamarynowaną w piwie, w otoczeniu kapusty kiszonej no i najlepiej wieprzowa. Odeszłam od stereotypu i upiekłam ją. W dodatku z indyka. Wyśmienita!

Chrupiąca skórka, delikatny smak i pieczone warzywa sprawiły, że nie tylko wieprz w tym wydaniu sprawdza się na polskich stołach. Oto i ona.

Składniki:

  • 0,5 kg golonki indyczej
  • Sól
  • Majeranek
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 łyżki smalcu gęsiego
  • 15 listków szałwii
  • Czerwona cebula
  • Marchew

 

  1. Umyte i osuszone golonki nacieramy solą i majerankiem.
  2. Czosnek drobno siekamy i razem z szałwią wciskamy pod skórę golonki indyczej.
  3. Całość polewamy płynnym smalcem gęsim i wstawiamy do lodówki na dobę.
  4. Pół godziny przed pieczeniem wyjmujemy mięso z lodówki.
  5. Ocieplone, w temperaturze pokojowej golonki z indyka obsmażamy z obu stron i umieszczamy w naczyniu żaroodpornym.
  6. Do mięsa dorzucamy pokrojoną marchew i cebule.
  7. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180C na około 1,5 h aż mięso będzie miękkie.

Gdy chcemy uzyskać chrupiącą skórkę, kwadrans przed końcem pieczenia odkrywamy naczynie i w takiej formie pieczemy do końca

O Autorze

Trener postaw żywieniowych, założycielka i twórca Instytutu Medycyny Funkcjonalnej, Master Psychologii Sukcesu i zmiany osobistej. roczne i półroczne plany zdrowienia w programie „DO SELF”. Skupia się na interakcjach między środowiskiem a układem pokarmowym, hormonalnym, odpornościowym, nerwowym oraz układem krążenia. Łączy medycynę funkcjonalną z technikami mindfulness. Z wykształcenia dziennikarka. Pisze dla czasopisma E!STILO, Harmonii Życia oraz magazynu VIP. Prowadzi wykłady z zakresu zmiany postaw żywieniowych w Polskim Towarzystwie Stwardnienia Rozsianego. Członek stowarzyszenia „Dziennikarze dla Zdrowia”. Ekspert Żywieniowy w radiu RPL i na portalu abc zdrowie. Tłumaczy artykuły z portalu Science Daily, który jest źródłem światowych doniesień naukowych z dziedziny zdrowia i medycyny.

Podobne Posty

Zostaw odpowiedź

Twój e-mail nie zostanie opublikowany