Zwykliśmy jadać ją, wcześniej zamarynowaną w piwie, w otoczeniu kapusty kiszonej no i najlepiej wieprzowa. Odeszłam od stereotypu i upiekłam ją. W dodatku z indyka. Wyśmienita!

Chrupiąca skórka, delikatny smak i pieczone warzywa sprawiły, że nie tylko wieprz w tym wydaniu sprawdza się na polskich stołach. Oto i ona.

Składniki:

  • 0,5 kg golonki indyczej
  • Sól
  • Majeranek
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 łyżki smalcu gęsiego
  • 15 listków szałwii
  • Czerwona cebula
  • Marchew

 

  1. Umyte i osuszone golonki nacieramy solą i majerankiem.
  2. Czosnek drobno siekamy i razem z szałwią wciskamy pod skórę golonki indyczej.
  3. Całość polewamy płynnym smalcem gęsim i wstawiamy do lodówki na dobę.
  4. Pół godziny przed pieczeniem wyjmujemy mięso z lodówki.
  5. Ocieplone, w temperaturze pokojowej golonki z indyka obsmażamy z obu stron i umieszczamy w naczyniu żaroodpornym.
  6. Do mięsa dorzucamy pokrojoną marchew i cebule.
  7. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180C na około 1,5 h aż mięso będzie miękkie.

Gdy chcemy uzyskać chrupiącą skórkę, kwadrans przed końcem pieczenia odkrywamy naczynie i w takiej formie pieczemy do końca

O Autorze

Life&Diet Coach, uzyskała dyplom Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego kierunku „Dietetyka w chorobach wewnętrznych i metabolicznych”. Specjalizuje się w żywieniu medycznym chorób przewlekłych i cywilizacyjnych. Założycielka i liderka Instytutu Medycyny Funkcjonalnej. Współpracuje z Polskim Towarzystwem Stwardnienia Rozsianego. Prelegentka konferencji naukowych, dedykowanych zawodom medycznym w dziedzinie aktualnych metod leczenia i medycyny zintegrowanej. Ściśle współpracuje z lekarzami specjalizującymi się w neurologii, endokrynologii, medycynie bioinformacyjnej, Tradycyjnej Medycynie Chińskiej i immunologii. Prowadzi konsultacje i terapie funkcjonalne w obszarach detoksu i oczyszczania organizmu, medycyny komórkowej, żywienia klinicznego i pracy z Ego, znanej jako rozwój osobisty. Układa indywidualne plany funkcjonalnego powrotu do zdrowia osobom chorującym na celiakię, chorobę Hashimoto, stwardnienie rozsiane, reumatoidalne zapalenie stawów, choroby neurodegeneracyjne, chorobę Leśniowskiego – Crohna, colitis ulcerosa, chorobę Gravesa – Basedowa, choroby układu krążenia, nowotwory i wszelkie inne o charakterze przewlekłym. Członkini stowarzyszenia „Dziennikarze dla Zdrowia”. Wielokrotny gość audycji „Radiowa Klinika Zdrowia” w radiu RPL. Prowadzi autorskiego bloga www.paleolifestyle.pl. Pisze artykuły naukowe dla czasopisma E!STILO, Harmonia Życia oraz magazynu VIP. Współpracuje z cateringiem żywieniowym Slim Team w obszarze spersonalizowanych diet leczniczych. Tłumaczy badania medyczne i wybitnie łączy medycynę Wschodu i Zachodu.

Podobne Posty

Zostaw odpowiedź

Twój e-mail nie zostanie opublikowany