Pulpety to jedna z moich ulubionych form na przyrządzenie mięsa. Dzięki aromatycznym sosom bogactwo substancji odżywczych w daniu zostaje zachowana. Tak na prawdę pulpety stanowią dodatek do sosu, który niesie smak i podkreśla delikatność mięsa. Dzisiaj odsłona chrzanowa.

Składniki na pulpety:

  • 500g mięsa mielonego, najlepiej drobiowego
  • 2 jajka (opcjonalnie)
  • 1 cebula starta na tarce
  • sól
  • odrobina liści kolendry
  • czosnek niedźwiedzi
  • 2 ząbki czosnku

Składniki na sos:

  • około 700 ml – 1l bulionu kolagenowego
  • sól,
  • 3-4 łyżki stołowe chrzanu
  • 2 łyżki kuzu
  • czosnek niedźwiedzi
  • koperek do posypania
  1. Wszystkie składniki na pulpety bardzo dobrze ze sobą łączymy.
  2. W garnku gotujemy bulion i wrzucamy pulpety w formie kulek.
  3. Gotujemy około 30 minut i wyciągamy je z bulionu.
  4. Do tak pozostałego bulionu dodajemy chrzan, sól i czosnek niedźwiedzi.
  5. W tym czasie rozpuszczamy kuzu w 3/4 szklanki letniej przegotowanej wody i dodajemy do gotującego się bulionu.
  6. Całość miksujemy i ewentualnie doprawiamy jeszcze solą.
  7. Podajemy z siekanym koperkiem.

Smacznego!

O Autorze

Absolwentka Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego, dietetyk kliniczny, publicysta prasowy i redaktor telewizyjny. Założycielka i liderka Klubu Medycyny Funkcjonalnej. Współtworzy Polską Akademię Zdrowia. Współpracuje z Polskim Towarzystwem Stwardnienia Rozsianego. Jest autorką wykładów i szkoleń poświęconych diagnostyce i leczeniu chorób przewlekłych. Tłumaczy badania medyczne. Prowadzi konsultacje żywieniowe i układa indywidualne plany leczenia funkcjonalnego. Jest autorką niezliczonych artykułów naukowych. Pisze dla magazynu E!STILO i prowadzi autorskiego bloga www.paleolifestyle.pl

Podobne Posty

Zostaw odpowiedź

Twój e-mail nie zostanie opublikowany