Pulpety to jedna z moich ulubionych form na przyrządzenie mięsa. Dzięki aromatycznym sosom bogactwo substancji odżywczych w daniu zostaje zachowana. Tak na prawdę pulpety stanowią dodatek do sosu, który niesie smak i podkreśla delikatność mięsa. Dzisiaj odsłona chrzanowa.

Składniki na pulpety:

  • 500g mięsa mielonego, najlepiej drobiowego
  • 2 jajka (opcjonalnie)
  • 1 cebula starta na tarce
  • sól
  • odrobina liści kolendry
  • czosnek niedźwiedzi
  • 2 ząbki czosnku

Składniki na sos:

  • około 700 ml – 1l bulionu kolagenowego
  • sól,
  • 3-4 łyżki stołowe chrzanu
  • 2 łyżki kuzu
  • czosnek niedźwiedzi
  • koperek do posypania
  1. Wszystkie składniki na pulpety bardzo dobrze ze sobą łączymy.
  2. W garnku gotujemy bulion i wrzucamy pulpety w formie kulek.
  3. Gotujemy około 30 minut i wyciągamy je z bulionu.
  4. Do tak pozostałego bulionu dodajemy chrzan, sól i czosnek niedźwiedzi.
  5. W tym czasie rozpuszczamy kuzu w 3/4 szklanki letniej przegotowanej wody i dodajemy do gotującego się bulionu.
  6. Całość miksujemy i ewentualnie doprawiamy jeszcze solą.
  7. Podajemy z siekanym koperkiem.

Smacznego!

O Autorze

Life&Diet Coach, uzyskała dyplom Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego kierunku „Dietetyka w chorobach wewnętrznych i metabolicznych”. Specjalizuje się w żywieniu medycznym chorób przewlekłych i cywilizacyjnych. Założycielka i liderka Instytutu Medycyny Funkcjonalnej. Współpracuje z Polskim Towarzystwem Stwardnienia Rozsianego. Prelegentka konferencji naukowych, dedykowanych zawodom medycznym w dziedzinie aktualnych metod leczenia i medycyny zintegrowanej. Ściśle współpracuje z lekarzami specjalizującymi się w neurologii, endokrynologii, medycynie bioinformacyjnej, Tradycyjnej Medycynie Chińskiej i immunologii. Prowadzi konsultacje i terapie funkcjonalne w obszarach detoksu i oczyszczania organizmu, medycyny komórkowej, żywienia klinicznego i pracy z Ego, znanej jako rozwój osobisty. Układa indywidualne plany funkcjonalnego powrotu do zdrowia osobom chorującym na celiakię, chorobę Hashimoto, stwardnienie rozsiane, reumatoidalne zapalenie stawów, choroby neurodegeneracyjne, chorobę Leśniowskiego – Crohna, colitis ulcerosa, chorobę Gravesa – Basedowa, choroby układu krążenia, nowotwory i wszelkie inne o charakterze przewlekłym. Członkini stowarzyszenia „Dziennikarze dla Zdrowia”. Wielokrotny gość audycji „Radiowa Klinika Zdrowia” w radiu RPL. Prowadzi autorskiego bloga www.paleolifestyle.pl. Pisze artykuły naukowe dla czasopisma E!STILO, Harmonia Życia oraz magazynu VIP. Współpracuje z cateringiem żywieniowym Slim Team w obszarze spersonalizowanych diet leczniczych. Tłumaczy badania medyczne i wybitnie łączy medycynę Wschodu i Zachodu.

Podobne Posty

Zostaw odpowiedź

Twój e-mail nie zostanie opublikowany