Nic nie stanowi tak fantastycznego i zarazem błyskawicznego rozwiązania jakim są serdelki, kiełbaski, patyczki mięsne, które wystarczy wrzucić do wrzątku, by móc zjeść ciepłe danie. W dodatku bez konserwantów smakowych, zapachowych i wędzarniczych. Przepyszne białe serdelki najlepsze z Paleo chlebem kokosowym II.

Składniki:

  • 1,5 kg łopatki wieprzowej
  • 0,5 kg boczku
  • 15 g soli
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżeczka pieprzu czarnego
  • 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
  • 1/2 łyżeczki kminku
  • Kiełbaśnicce, jelita wieprzowe

 

 

  1. Mięso z łopatki dokładnie oczyszczamy ze ścięgien, osuszamy i kroimy w drobną kostkę.
  2. Tłuste mięso wieprzowe kroimy w kostkę i wkładamy do osobnego naczynia.
  3. Każdy rodzaj mięsa nacieramy solą i miodem oraz przyklepujemy w szklanym lub porcelanowym naczyniu.
  4. Przykrywamy folią i wkładamy na dobę do lodówki tak, aby sól została dobrze wchłonięta przez mięso.
  5. Następnie mielimy oba mięsa w maszynce do mięsa z sitkiem o oczkach 8 mm.
  6. W moździerzu rozgniatamy przyprawy i dodajemy do mięsa.
  7. Starannie wszystko mieszamy do momentu, gdy masa zrobi się kleista.
  8. Nadziewamy farszem jelita.
  9. Na stolnicy wałkujemy każdy odcinek.
  10. Osuszamy kiełbaski papierowym ręcznikiem i pozostawiamy w chłodnym i przewiewnym miejscu na jedną dobę.
  11. Następnie parzymy je przed podaniem 3-5 minut w zależności od wielkości kiełbasek.

 

Wskazówka:

Można je również poddać wędzeniu.

Smacznego!

O Autorze

Life&Diet Coach, uzyskała dyplom Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego kierunku „Dietetyka w chorobach wewnętrznych i metabolicznych”. Specjalizuje się w żywieniu medycznym chorób przewlekłych i cywilizacyjnych. Założycielka i liderka Instytutu Medycyny Funkcjonalnej. Współpracuje z Polskim Towarzystwem Stwardnienia Rozsianego. Prelegentka konferencji naukowych, dedykowanych zawodom medycznym w dziedzinie aktualnych metod leczenia i medycyny zintegrowanej. Ściśle współpracuje z lekarzami specjalizującymi się w neurologii, endokrynologii, medycynie bioinformacyjnej, Tradycyjnej Medycynie Chińskiej i immunologii. Prowadzi konsultacje i terapie funkcjonalne w obszarach detoksu i oczyszczania organizmu, medycyny komórkowej, żywienia klinicznego i pracy z Ego, znanej jako rozwój osobisty. Układa indywidualne plany funkcjonalnego powrotu do zdrowia osobom chorującym na celiakię, chorobę Hashimoto, stwardnienie rozsiane, reumatoidalne zapalenie stawów, choroby neurodegeneracyjne, chorobę Leśniowskiego – Crohna, colitis ulcerosa, chorobę Gravesa – Basedowa, choroby układu krążenia, nowotwory i wszelkie inne o charakterze przewlekłym. Członkini stowarzyszenia „Dziennikarze dla Zdrowia”. Wielokrotny gość audycji „Radiowa Klinika Zdrowia” w radiu RPL. Prowadzi autorskiego bloga www.paleolifestyle.pl. Pisze artykuły naukowe dla czasopisma E!STILO, Harmonia Życia oraz magazynu VIP. Współpracuje z cateringiem żywieniowym Slim Team w obszarze spersonalizowanych diet leczniczych. Tłumaczy badania medyczne i wybitnie łączy medycynę Wschodu i Zachodu.

Podobne Posty

Zostaw odpowiedź

Twój e-mail nie zostanie opublikowany