Jedno z najbardziej błyskawicznych dań. Swoją prostotą i smakiem zachwyciły wszystkich domowników. W dodatku idealnie nadają się na śniadanie w towarzystwie duszonego jarmużu czy sałatki buraczkowej. W sam raz dla niespodziewanych gości.

Składniki:

  • 8 skrzydełek
  • 3 łyżki miodu
  • Sól
  • Kurkuma
  • Smalec gęsi

Opcjonalnie:

  • Chilli (dla osób poza protokołem AIP)

Sposób przygotowania:

  1. Z każdego skrzydełka usuwamy lotki bądź je nacinamy. Ponoć wówczas ułatwiamy szpikowi łatwiejsze ujście. To samo robimy w drugim stawie, tzn. nacinamy.
  2. Następnie wykładamy mięso do naczynia żaroodpornego, wcześniej wysmarowanego smalcem gęsim.
  3. Dodajmy wszystkie przyprawy i dokładnie mieszamy. Przykrywamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na całą noc.
  4. Następnego dnia pieczemy je 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C lub do zrumienienia. Podajemy od razu.

 

Wskazówka:

Możemy dorzucić do nich warzywa dość drobno pokrojone z uwagi na czas pieczenia skrzydełek.

O Autorze

Life&Diet Coach, uzyskała dyplom Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego kierunku „Dietetyka w chorobach wewnętrznych i metabolicznych”. Specjalizuje się w żywieniu medycznym chorób przewlekłych i cywilizacyjnych. Założycielka i liderka Instytutu Medycyny Funkcjonalnej. Współpracuje z Polskim Towarzystwem Stwardnienia Rozsianego. Prelegentka konferencji naukowych, dedykowanych zawodom medycznym w dziedzinie aktualnych metod leczenia i medycyny zintegrowanej. Ściśle współpracuje z lekarzami specjalizującymi się w neurologii, endokrynologii, medycynie bioinformacyjnej, Tradycyjnej Medycynie Chińskiej i immunologii. Prowadzi konsultacje i terapie funkcjonalne w obszarach detoksu i oczyszczania organizmu, medycyny komórkowej, żywienia klinicznego i pracy z Ego, znanej jako rozwój osobisty. Układa indywidualne plany funkcjonalnego powrotu do zdrowia osobom chorującym na celiakię, chorobę Hashimoto, stwardnienie rozsiane, reumatoidalne zapalenie stawów, choroby neurodegeneracyjne, chorobę Leśniowskiego – Crohna, colitis ulcerosa, chorobę Gravesa – Basedowa, choroby układu krążenia, nowotwory i wszelkie inne o charakterze przewlekłym. Członkini stowarzyszenia „Dziennikarze dla Zdrowia”. Wielokrotny gość audycji „Radiowa Klinika Zdrowia” w radiu RPL. Prowadzi autorskiego bloga www.paleolifestyle.pl. Pisze artykuły naukowe dla czasopisma E!STILO, Harmonia Życia oraz magazynu VIP. Współpracuje z cateringiem żywieniowym Slim Team w obszarze spersonalizowanych diet leczniczych. Tłumaczy badania medyczne i wybitnie łączy medycynę Wschodu i Zachodu.

Podobne Posty

Zostaw odpowiedź

Twój e-mail nie zostanie opublikowany