Jedno z najbardziej błyskawicznych dań. Swoją prostotą i smakiem zachwyciły wszystkich domowników. W dodatku idealnie nadają się na śniadanie w towarzystwie duszonego jarmużu czy sałatki buraczkowej. W sam raz dla niespodziewanych gości.

Składniki:

  • 8 skrzydełek
  • 3 łyżki miodu
  • Sól
  • Kurkuma
  • Smalec gęsi

Opcjonalnie:

  • Chilli (dla osób poza protokołem AIP)

Sposób przygotowania:

  1. Z każdego skrzydełka usuwamy lotki bądź je nacinamy. Ponoć wówczas ułatwiamy szpikowi łatwiejsze ujście. To samo robimy w drugim stawie, tzn. nacinamy.
  2. Następnie wykładamy mięso do naczynia żaroodpornego, wcześniej wysmarowanego smalcem gęsim.
  3. Dodajmy wszystkie przyprawy i dokładnie mieszamy. Przykrywamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na całą noc.
  4. Następnego dnia pieczemy je 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C lub do zrumienienia. Podajemy od razu.

 

Wskazówka:

Możemy dorzucić do nich warzywa dość drobno pokrojone z uwagi na czas pieczenia skrzydełek.

O Autorze

Trener postaw żywieniowych, założycielka i twórca Instytutu Medycyny Funkcjonalnej, Master Psychologii Sukcesu i zmiany osobistej. roczne i półroczne plany zdrowienia w programie „DO SELF”. Skupia się na interakcjach między środowiskiem a układem pokarmowym, hormonalnym, odpornościowym, nerwowym oraz układem krążenia. Łączy medycynę funkcjonalną z technikami mindfulness. Z wykształcenia dziennikarka. Pisze dla czasopisma E!STILO, Harmonii Życia oraz magazynu VIP. Prowadzi wykłady z zakresu zmiany postaw żywieniowych w Polskim Towarzystwie Stwardnienia Rozsianego. Członek stowarzyszenia „Dziennikarze dla Zdrowia”. Ekspert Żywieniowy w radiu RPL i na portalu abc zdrowie. Tłumaczy artykuły z portalu Science Daily, który jest źródłem światowych doniesień naukowych z dziedziny zdrowia i medycyny.

Podobne Posty

Zostaw odpowiedź

Twój e-mail nie zostanie opublikowany