Jedno z najbardziej błyskawicznych dań. Swoją prostotą i smakiem zachwyciły wszystkich domowników. W dodatku idealnie nadają się na śniadanie w towarzystwie duszonego jarmużu czy sałatki buraczkowej. W sam raz dla niespodziewanych gości.

Składniki:

  • 8 skrzydełek
  • 3 łyżki miodu
  • Sól
  • Kurkuma
  • Smalec gęsi

Opcjonalnie:

  • Chilli (dla osób poza protokołem AIP)

Sposób przygotowania:

  1. Z każdego skrzydełka usuwamy lotki bądź je nacinamy. Ponoć wówczas ułatwiamy szpikowi łatwiejsze ujście. To samo robimy w drugim stawie, tzn. nacinamy.
  2. Następnie wykładamy mięso do naczynia żaroodpornego, wcześniej wysmarowanego smalcem gęsim.
  3. Dodajmy wszystkie przyprawy i dokładnie mieszamy. Przykrywamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na całą noc.
  4. Następnego dnia pieczemy je 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C lub do zrumienienia. Podajemy od razu.

 

Wskazówka:

Możemy dorzucić do nich warzywa dość drobno pokrojone z uwagi na czas pieczenia skrzydełek.

O Autorze

Absolwentka Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego, dietetyk kliniczny, publicysta prasowy i redaktor telewizyjny. Założycielka i liderka Klubu Medycyny Funkcjonalnej. Współtworzy Polską Akademię Zdrowia. Współpracuje z Polskim Towarzystwem Stwardnienia Rozsianego. Jest autorką wykładów i szkoleń poświęconych diagnostyce i leczeniu chorób przewlekłych. Tłumaczy badania medyczne. Prowadzi konsultacje żywieniowe i układa indywidualne plany leczenia funkcjonalnego. Jest autorką niezliczonych artykułów naukowych. Pisze dla magazynu E!STILO i prowadzi autorskiego bloga www.paleolifestyle.pl

Podobne Posty

Zostaw odpowiedź

Twój e-mail nie zostanie opublikowany