Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia, który dodaje nam pierwszej energii. Od niego zależy metabolizm organizmu przez cały dzień, dlatego bardzo ważne jest, abyś przestrzegał dwóch istotnych zasad. Po pierwsze śniadanie powinno być ciepłe, by zwolnić organizm z wydatkowania energii a po drugie, ważne, by śniadanie było wytrawne, czyli nie zawierało cukru. Zapiekanka z kalafiora spełnia i jedno i drugie:

Składniki:

  • kalafior
  • młoda cukinia
  • 5 jajek ugotowanych na twardo
  • 2 jajka surowe
  • pęczek szczypiorku
  • sól himalajska
  • bazylia
  • pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Kalafiora gotujmy , odcedzamy i odstawiam do ostygnięcia.
  2. Cukinię obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Przekładamy na sito, solimy i zostawiam do odsączenia.  
  3. Chłodnego kalafiora i ugotowane jajka drobno siekamy. Wszystko razem łączymy.
  4. Dodajemy surowe jajka i posiekany szczypiorek.
  5. Doprawiamy solą, pieprzem i bazylią. Dokładnie mieszamy całość.  
  6. Masę przekładamy do blachy i pieczemy w temperaturze 180C do momentu lekko chrupiącej skorupki.

 

Smacznego!

O Autorze

Life&Diet Coach, uzyskała dyplom Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego kierunku „Dietetyka w chorobach wewnętrznych i metabolicznych”. Specjalizuje się w żywieniu medycznym chorób przewlekłych i cywilizacyjnych. Założycielka i liderka Instytutu Medycyny Funkcjonalnej. Współpracuje z Polskim Towarzystwem Stwardnienia Rozsianego. Prelegentka konferencji naukowych, dedykowanych zawodom medycznym w dziedzinie aktualnych metod leczenia i medycyny zintegrowanej. Ściśle współpracuje z lekarzami specjalizującymi się w neurologii, endokrynologii, medycynie bioinformacyjnej, Tradycyjnej Medycynie Chińskiej i immunologii. Prowadzi konsultacje i terapie funkcjonalne w obszarach detoksu i oczyszczania organizmu, medycyny komórkowej, żywienia klinicznego i pracy z Ego, znanej jako rozwój osobisty. Układa indywidualne plany funkcjonalnego powrotu do zdrowia osobom chorującym na celiakię, chorobę Hashimoto, stwardnienie rozsiane, reumatoidalne zapalenie stawów, choroby neurodegeneracyjne, chorobę Leśniowskiego – Crohna, colitis ulcerosa, chorobę Gravesa – Basedowa, choroby układu krążenia, nowotwory i wszelkie inne o charakterze przewlekłym. Członkini stowarzyszenia „Dziennikarze dla Zdrowia”. Wielokrotny gość audycji „Radiowa Klinika Zdrowia” w radiu RPL. Prowadzi autorskiego bloga www.paleolifestyle.pl. Pisze artykuły naukowe dla czasopisma E!STILO, Harmonia Życia oraz magazynu VIP. Współpracuje z cateringiem żywieniowym Slim Team w obszarze spersonalizowanych diet leczniczych. Tłumaczy badania medyczne i wybitnie łączy medycynę Wschodu i Zachodu.

Podobne Posty

Zostaw odpowiedź

Twój e-mail nie zostanie opublikowany