Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia, który dodaje nam pierwszej energii. Od niego zależy metabolizm organizmu przez cały dzień, dlatego bardzo ważne jest, abyś przestrzegał dwóch istotnych zasad. Po pierwsze śniadanie powinno być ciepłe, by zwolnić organizm z wydatkowania energii a po drugie, ważne, by śniadanie było wytrawne, czyli nie zawierało cukru. Zapiekanka z kalafiora spełnia i jedno i drugie:

Składniki:

  • kalafior
  • młoda cukinia
  • 5 jajek ugotowanych na twardo
  • 2 jajka surowe
  • pęczek szczypiorku
  • sól himalajska
  • bazylia
  • pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Kalafiora gotujmy , odcedzamy i odstawiam do ostygnięcia.
  2. Cukinię obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Przekładamy na sito, solimy i zostawiam do odsączenia.  
  3. Chłodnego kalafiora i ugotowane jajka drobno siekamy. Wszystko razem łączymy.
  4. Dodajemy surowe jajka i posiekany szczypiorek.
  5. Doprawiamy solą, pieprzem i bazylią. Dokładnie mieszamy całość.  
  6. Masę przekładamy do blachy i pieczemy w temperaturze 180C do momentu lekko chrupiącej skorupki.

 

Smacznego!

O Autorze

Absolwentka Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego, dietetyk kliniczny, publicysta prasowy i redaktor telewizyjny. Założycielka i liderka Klubu Medycyny Funkcjonalnej. Współtworzy Polską Akademię Zdrowia. Współpracuje z Polskim Towarzystwem Stwardnienia Rozsianego. Jest autorką wykładów i szkoleń poświęconych diagnostyce i leczeniu chorób przewlekłych. Tłumaczy badania medyczne. Prowadzi konsultacje żywieniowe i układa indywidualne plany leczenia funkcjonalnego. Jest autorką niezliczonych artykułów naukowych. Pisze dla magazynu E!STILO i prowadzi autorskiego bloga www.paleolifestyle.pl

Podobne Posty

Zostaw odpowiedź

Twój e-mail nie zostanie opublikowany