Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia, który dodaje nam pierwszej energii. Od niego zależy metabolizm organizmu przez cały dzień, dlatego bardzo ważne jest, abyś przestrzegał dwóch istotnych zasad. Po pierwsze śniadanie powinno być ciepłe, by zwolnić organizm z wydatkowania energii a po drugie, ważne, by śniadanie było wytrawne, czyli nie zawierało cukru. Zapiekanka z kalafiora spełnia i jedno i drugie:

Składniki:

  • kalafior
  • młoda cukinia
  • 5 jajek ugotowanych na twardo
  • 2 jajka surowe
  • pęczek szczypiorku
  • sól himalajska
  • bazylia
  • pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Kalafiora gotujmy , odcedzamy i odstawiam do ostygnięcia.
  2. Cukinię obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Przekładamy na sito, solimy i zostawiam do odsączenia.  
  3. Chłodnego kalafiora i ugotowane jajka drobno siekamy. Wszystko razem łączymy.
  4. Dodajemy surowe jajka i posiekany szczypiorek.
  5. Doprawiamy solą, pieprzem i bazylią. Dokładnie mieszamy całość.  
  6. Masę przekładamy do blachy i pieczemy w temperaturze 180C do momentu lekko chrupiącej skorupki.

 

Smacznego!

O Autorze

Trener postaw żywieniowych, założycielka i twórca Instytutu Medycyny Funkcjonalnej, Master Psychologii Sukcesu i zmiany osobistej. roczne i półroczne plany zdrowienia w programie „DO SELF”. Skupia się na interakcjach między środowiskiem a układem pokarmowym, hormonalnym, odpornościowym, nerwowym oraz układem krążenia. Łączy medycynę funkcjonalną z technikami mindfulness. Z wykształcenia dziennikarka. Pisze dla czasopisma E!STILO, Harmonii Życia oraz magazynu VIP. Prowadzi wykłady z zakresu zmiany postaw żywieniowych w Polskim Towarzystwie Stwardnienia Rozsianego. Członek stowarzyszenia „Dziennikarze dla Zdrowia”. Ekspert Żywieniowy w radiu RPL i na portalu abc zdrowie. Tłumaczy artykuły z portalu Science Daily, który jest źródłem światowych doniesień naukowych z dziedziny zdrowia i medycyny.

Podobne Posty

Zostaw odpowiedź

Twój e-mail nie zostanie opublikowany