Jaka szkoda, że sezon szparagowy trwa tak krótko. Dostęp do takiej skarbnicy substancji odżywczych winien być zapewniony nieustannie. Korzystajmy z dobroci Matki Ziemi i rozkoszujmy się ich smakiem w każdej postaci. Dzisiaj serwuję krem.

Składniki:

  • 2 pęczki obranych białych szparagów
  • 2 średnie pory
  • cebula
  • smalec gęsi
  • 1 litr bulionu warzywnego
  • sól
  1. Pory i cebulę obieramy, kroimy i szklimy na smalcu (najlepiej od razu w garnku do gotowania).
  2. Zalewamy bulionem, dodajemy szparagi i gotujemy około 15 minut.
  3. Przyprawiamy solą.
  4. Wyciągamy kilka główek szparagowych do dekoracji, resztę miksujemy na krem.
  5. Kiedy zupa jest na talerzu, na wierzch kładziemy główki szparagowe i serwujemy.

Smacznego!

O Autorze

Trener postaw żywieniowych, założycielka i twórca Instytutu Medycyny Funkcjonalnej, Master Psychologii Sukcesu i zmiany osobistej. roczne i półroczne plany zdrowienia w programie „DO SELF”. Skupia się na interakcjach między środowiskiem a układem pokarmowym, hormonalnym, odpornościowym, nerwowym oraz układem krążenia. Łączy medycynę funkcjonalną z technikami mindfulness. Z wykształcenia dziennikarka. Pisze dla czasopisma E!STILO, Harmonii Życia oraz magazynu VIP. Prowadzi wykłady z zakresu zmiany postaw żywieniowych w Polskim Towarzystwie Stwardnienia Rozsianego. Członek stowarzyszenia „Dziennikarze dla Zdrowia”. Ekspert Żywieniowy w radiu RPL i na portalu abc zdrowie. Tłumaczy artykuły z portalu Science Daily, który jest źródłem światowych doniesień naukowych z dziedziny zdrowia i medycyny.

Podobne Posty

Zostaw odpowiedź

Twój e-mail nie zostanie opublikowany