Jaka szkoda, że sezon szparagowy trwa tak krótko. Dostęp do takiej skarbnicy substancji odżywczych winien być zapewniony nieustannie. Korzystajmy z dobroci Matki Ziemi i rozkoszujmy się ich smakiem w każdej postaci. Dzisiaj serwuję krem.

Składniki:

  • 2 pęczki obranych białych szparagów
  • 2 średnie pory
  • cebula
  • smalec gęsi
  • 1 litr bulionu warzywnego
  • sól
  1. Pory i cebulę obieramy, kroimy i szklimy na smalcu (najlepiej od razu w garnku do gotowania).
  2. Zalewamy bulionem, dodajemy szparagi i gotujemy około 15 minut.
  3. Przyprawiamy solą.
  4. Wyciągamy kilka główek szparagowych do dekoracji, resztę miksujemy na krem.
  5. Kiedy zupa jest na talerzu, na wierzch kładziemy główki szparagowe i serwujemy.

Smacznego!

O Autorze

Life&Diet Coach, uzyskała dyplom Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego kierunku „Dietetyka w chorobach wewnętrznych i metabolicznych”. Specjalizuje się w żywieniu medycznym chorób przewlekłych i cywilizacyjnych. Założycielka i liderka Instytutu Medycyny Funkcjonalnej. Współpracuje z Polskim Towarzystwem Stwardnienia Rozsianego. Prelegentka konferencji naukowych, dedykowanych zawodom medycznym w dziedzinie aktualnych metod leczenia i medycyny zintegrowanej. Ściśle współpracuje z lekarzami specjalizującymi się w neurologii, endokrynologii, medycynie bioinformacyjnej, Tradycyjnej Medycynie Chińskiej i immunologii. Prowadzi konsultacje i terapie funkcjonalne w obszarach detoksu i oczyszczania organizmu, medycyny komórkowej, żywienia klinicznego i pracy z Ego, znanej jako rozwój osobisty. Układa indywidualne plany funkcjonalnego powrotu do zdrowia osobom chorującym na celiakię, chorobę Hashimoto, stwardnienie rozsiane, reumatoidalne zapalenie stawów, choroby neurodegeneracyjne, chorobę Leśniowskiego – Crohna, colitis ulcerosa, chorobę Gravesa – Basedowa, choroby układu krążenia, nowotwory i wszelkie inne o charakterze przewlekłym. Członkini stowarzyszenia „Dziennikarze dla Zdrowia”. Wielokrotny gość audycji „Radiowa Klinika Zdrowia” w radiu RPL. Prowadzi autorskiego bloga www.paleolifestyle.pl. Pisze artykuły naukowe dla czasopisma E!STILO, Harmonia Życia oraz magazynu VIP. Współpracuje z cateringiem żywieniowym Slim Team w obszarze spersonalizowanych diet leczniczych. Tłumaczy badania medyczne i wybitnie łączy medycynę Wschodu i Zachodu.

Podobne Posty

Zostaw odpowiedź

Twój e-mail nie zostanie opublikowany