Alternatywą dla makaronu okazały się warzywa obrane w słupki. A konkretniej marchew, która idealnie łączy się z aksamitnym sosem z dyni. Dorzucając trochę protein tworzymy pełnowartościowy posiłek lunchowy.

Składniki:

  • Zoodles – 4 duże marchewki

                  2 łyżeczki oleju kokosowego

                  2 ząbki czosnku

                  Sok z ½ cytryny bądź limonki

                  1 ½  startego imbiru

                  1 łyżeczka dowolnych, świeżych ziół

  • Sos – 400 g piersi z indyka

          2 szklanki puree z dyni

          Łyżka smalcu gęsiego

          Cebula

          200g szpinaku

          Sól morska

          Majeranek

          Oregano

  1. Marchewki obieramy ze skóry, myjemy, osuszamy, a następnie za pomocą specjalnej obieraczki z ząbkami obieramy tworząc nitki/słupki.
  2. Na rozgrzanej patelni umieszczamy olej kokoswy i podsmażamy imbir i czosnek. Następnie dodajemy ulubione zioła.
  3. Po chwili dodajemy marchew i obtaczamy ją dokładnie w przyprawach. Dodajemy sok z limonki i dokładnie mieszamy dokładnie. Marchew powinna być al dente.
  4. Na osobnej patelni topimy smalec gęsi i dodajemy pokrojonego w kostkę indyka. Smażymy.
  5. Po chwili dodajemy cebulę pokrojoną w kostkę i razem wszystko dusimy do miękkości.
  6. Szpinak myjemy i dodajemy do indyka. Chwilę dusimy.
  7. Przyprawiamy wszystko solą majerankiem i oregano.
  8. Na koniec dodajemy puree z dyni i doprowadzamy do wrzenia, dusząc wszystko około kwadransa na małym ogniu.
  9. Tak powstały sos podajemy z zoodles.

Smacznego!

O Autorze

Life&Diet Coach, uzyskała dyplom Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego kierunku „Dietetyka w chorobach wewnętrznych i metabolicznych”. Specjalizuje się w żywieniu medycznym chorób przewlekłych i cywilizacyjnych. Założycielka i liderka Instytutu Medycyny Funkcjonalnej. Współpracuje z Polskim Towarzystwem Stwardnienia Rozsianego. Prelegentka konferencji naukowych, dedykowanych zawodom medycznym w dziedzinie aktualnych metod leczenia i medycyny zintegrowanej. Ściśle współpracuje z lekarzami specjalizującymi się w neurologii, endokrynologii, medycynie bioinformacyjnej, Tradycyjnej Medycynie Chińskiej i immunologii. Prowadzi konsultacje i terapie funkcjonalne w obszarach detoksu i oczyszczania organizmu, medycyny komórkowej, żywienia klinicznego i pracy z Ego, znanej jako rozwój osobisty. Układa indywidualne plany funkcjonalnego powrotu do zdrowia osobom chorującym na celiakię, chorobę Hashimoto, stwardnienie rozsiane, reumatoidalne zapalenie stawów, choroby neurodegeneracyjne, chorobę Leśniowskiego – Crohna, colitis ulcerosa, chorobę Gravesa – Basedowa, choroby układu krążenia, nowotwory i wszelkie inne o charakterze przewlekłym. Członkini stowarzyszenia „Dziennikarze dla Zdrowia”. Wielokrotny gość audycji „Radiowa Klinika Zdrowia” w radiu RPL. Prowadzi autorskiego bloga www.paleolifestyle.pl. Pisze artykuły naukowe dla czasopisma E!STILO, Harmonia Życia oraz magazynu VIP. Współpracuje z cateringiem żywieniowym Slim Team w obszarze spersonalizowanych diet leczniczych. Tłumaczy badania medyczne i wybitnie łączy medycynę Wschodu i Zachodu.

Podobne Posty

Jedna odpowiedź

Zostaw odpowiedź

Twój e-mail nie zostanie opublikowany