Zupy kremy sprawdzaja się nie tylko dla dzieci. Stanowią fantastyczną dawkę substancji odżywczych, są pożywne, lekkie i zwsze gotowe do spożycia.

Dzisiaj krem z pieczarek. W sezonie grzybowym z pewnością zaszczycę Was fantazją borowikową lub podgrzybkową.

Składniki:

  • 500 g pieczarek
  • 2 duże ziemniaki krojone w większą kostkę
  • 2 średnie cebule
  • 1 litr bulionu warzywnego
  • 1/3 szklanki mleka kokosowego
  • 2 łyżki masła od krów karmionych trawą
  • sól
  • świeżo mielony pieprz
  • 1 pieczona pieczarka do dekoracji
  • 2 łyżki siekanej świeżej natki pietruszki

 

  1. Cebulę siekamy w piórka, pieczarki obieramy i kroimy w mniejsze kawałki (np. ósemki)
  2. Na rozgrzanej patelni topimy masło, szklimy cebulę, następnie dodajmy pieczarki i smażymy całość na niewielkim ogniu ok. 10 minut do momentu odparowania soków.
  3. W garnku gotujemy bulion, dodajemy ziemniaki i gotujemy ok. 15 minut, aż do miękkości.
  4. Następnie dodajemy podsmażoną cebulę z pieczarkami i całość jeszcze chwilę gotuję.
  5. Całość blendujemy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
  6. Dodajemy mleko i ponownie doprowadzamy do wrzenia.
  7. Podajemy z pieczona pieczarką i świeżą natką pietruszki.

 

Smacznego!

O Autorze

Trener postaw żywieniowych, założycielka i twórca Instytutu Medycyny Funkcjonalnej, Master Psychologii Sukcesu i zmiany osobistej. roczne i półroczne plany zdrowienia w programie „DO SELF”. Skupia się na interakcjach między środowiskiem a układem pokarmowym, hormonalnym, odpornościowym, nerwowym oraz układem krążenia. Łączy medycynę funkcjonalną z technikami mindfulness. Z wykształcenia dziennikarka. Pisze dla czasopisma E!STILO, Harmonii Życia oraz magazynu VIP. Prowadzi wykłady z zakresu zmiany postaw żywieniowych w Polskim Towarzystwie Stwardnienia Rozsianego. Członek stowarzyszenia „Dziennikarze dla Zdrowia”. Ekspert Żywieniowy w radiu RPL i na portalu abc zdrowie. Tłumaczy artykuły z portalu Science Daily, który jest źródłem światowych doniesień naukowych z dziedziny zdrowia i medycyny.

Podobne Posty

Zostaw odpowiedź

Twój e-mail nie zostanie opublikowany