Zupy kremy sprawdzaja się nie tylko dla dzieci. Stanowią fantastyczną dawkę substancji odżywczych, są pożywne, lekkie i zwsze gotowe do spożycia.

Dzisiaj krem z pieczarek. W sezonie grzybowym z pewnością zaszczycę Was fantazją borowikową lub podgrzybkową.

Składniki:

  • 500 g pieczarek
  • 2 duże ziemniaki krojone w większą kostkę
  • 2 średnie cebule
  • 1 litr bulionu warzywnego
  • 1/3 szklanki mleka kokosowego
  • 2 łyżki masła od krów karmionych trawą
  • sól
  • świeżo mielony pieprz
  • 1 pieczona pieczarka do dekoracji
  • 2 łyżki siekanej świeżej natki pietruszki

 

  1. Cebulę siekamy w piórka, pieczarki obieramy i kroimy w mniejsze kawałki (np. ósemki)
  2. Na rozgrzanej patelni topimy masło, szklimy cebulę, następnie dodajmy pieczarki i smażymy całość na niewielkim ogniu ok. 10 minut do momentu odparowania soków.
  3. W garnku gotujemy bulion, dodajemy ziemniaki i gotujemy ok. 15 minut, aż do miękkości.
  4. Następnie dodajemy podsmażoną cebulę z pieczarkami i całość jeszcze chwilę gotuję.
  5. Całość blendujemy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
  6. Dodajemy mleko i ponownie doprowadzamy do wrzenia.
  7. Podajemy z pieczona pieczarką i świeżą natką pietruszki.

 

Smacznego!

O Autorze

Life&Diet Coach, uzyskała dyplom Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego kierunku „Dietetyka w chorobach wewnętrznych i metabolicznych”. Specjalizuje się w żywieniu medycznym chorób przewlekłych i cywilizacyjnych. Założycielka i liderka Instytutu Medycyny Funkcjonalnej. Współpracuje z Polskim Towarzystwem Stwardnienia Rozsianego. Prelegentka konferencji naukowych, dedykowanych zawodom medycznym w dziedzinie aktualnych metod leczenia i medycyny zintegrowanej. Ściśle współpracuje z lekarzami specjalizującymi się w neurologii, endokrynologii, medycynie bioinformacyjnej, Tradycyjnej Medycynie Chińskiej i immunologii. Prowadzi konsultacje i terapie funkcjonalne w obszarach detoksu i oczyszczania organizmu, medycyny komórkowej, żywienia klinicznego i pracy z Ego, znanej jako rozwój osobisty. Układa indywidualne plany funkcjonalnego powrotu do zdrowia osobom chorującym na celiakię, chorobę Hashimoto, stwardnienie rozsiane, reumatoidalne zapalenie stawów, choroby neurodegeneracyjne, chorobę Leśniowskiego – Crohna, colitis ulcerosa, chorobę Gravesa – Basedowa, choroby układu krążenia, nowotwory i wszelkie inne o charakterze przewlekłym. Członkini stowarzyszenia „Dziennikarze dla Zdrowia”. Wielokrotny gość audycji „Radiowa Klinika Zdrowia” w radiu RPL. Prowadzi autorskiego bloga www.paleolifestyle.pl. Pisze artykuły naukowe dla czasopisma E!STILO, Harmonia Życia oraz magazynu VIP. Współpracuje z cateringiem żywieniowym Slim Team w obszarze spersonalizowanych diet leczniczych. Tłumaczy badania medyczne i wybitnie łączy medycynę Wschodu i Zachodu.

Podobne Posty

Zostaw odpowiedź

Twój e-mail nie zostanie opublikowany