Zupy powinny stanowić podstawę naszego żywienia. Oprócz dużej ilości substancji odżywczych mają w sobie mnóstwo energii, która okazuje się zbawienna, szczególnie dla osób wyziębionych, zmarzniętych i takich, którym ciągle zimno w dłonie i stopy. Jeśli należysz do grona „zmarzlaków” warto, abyś wprowadził je do swojego codziennego menu a na efekty wewnętrznego rozgrzania nie będziesz musiał długo czekać.

Składniki:

  • 2 duże nogi od kaczki
  • Włoszczyzna
  • 20dkg grzybów shitake
  • 3 duże trawy cytrynowe
  • Kilka liści kaffir
  • Około 2 cm imbir pokrojony w plasterki
  • żółta pasta curry
  • 2 łyżki soku z limonki
  • 400ml mleczka kokosowego
  • sos rybny
  • sól

Sposób przygotowania:

  1. Gotujemy 2 litry wody z kaczką i włoszczyzną przez około 2 godziny
  2. Dodajemy pastę curry, trawę cytrynową, kaffir, sok z limonki, imbir i gotujemy na małym ogniu przez 10min.
  3. Po tym czasie wyrzucamy wkład.
  4. Nogi z kaczki obieramy z mięsa, które wkładamy do garnka.
  5. Dolewamy mleko kokosowe, sos rybny, wkładamy grzyby i gotujemy na małym ogniu mieszając, aż grzyby będą dobre.
  6. Jeśli zupa jest za mało słona i jednocześnie za mało ostra dokładamy łyżeczkę pasty curry.

Smacznego!

O Autorze

Trener postaw żywieniowych, założycielka i twórca Instytutu Medycyny Funkcjonalnej, Master Psychologii Sukcesu i zmiany osobistej. roczne i półroczne plany zdrowienia w programie „DO SELF”. Skupia się na interakcjach między środowiskiem a układem pokarmowym, hormonalnym, odpornościowym, nerwowym oraz układem krążenia. Łączy medycynę funkcjonalną z technikami mindfulness. Z wykształcenia dziennikarka. Pisze dla czasopisma E!STILO, Harmonii Życia oraz magazynu VIP. Prowadzi wykłady z zakresu zmiany postaw żywieniowych w Polskim Towarzystwie Stwardnienia Rozsianego. Członek stowarzyszenia „Dziennikarze dla Zdrowia”. Ekspert Żywieniowy w radiu RPL i na portalu abc zdrowie. Tłumaczy artykuły z portalu Science Daily, który jest źródłem światowych doniesień naukowych z dziedziny zdrowia i medycyny.

Podobne Posty

Zostaw odpowiedź

Twój e-mail nie zostanie opublikowany