Gluten: fakty i mity
Gluten, naturalny składnik wielu produktów zbożowych, jest w ostatnich latach obiektem żywych dyskusji i kontrowersji. W tym artykule przyjrzymy się faktom na temat glutenu, jego wpływowi na zdrowie oraz dietom bezglutenowym. Co to jest gluten? Gluten to białko występujące w niektórych zbożach, takich jak pszenica,…
Kwas undecylenowy
Kwas undecylenowy jest związkiem chemicznym, który zyskuje coraz większą popularność ze względu na swoje liczne zastosowania. Jest to organiczny kwas karboksylowy o wzorze chemicznym C11H20O2. W tym artykule dowiemy się więcej o właściwościach kwasu undecylenowego oraz o jego roli w różnych dziedzinach życia. Co to…
Witamina K – co trzeba o niej wiedzieć?
Witamina K to kluczowy składnik diety, który pomaga w utrzymaniu zdrowia kości, krzepnięcia krwi oraz wpływa na procesy metaboliczne. W tym artykule omówimy, czym jest witamina K, jakie są jej źródła, jakie korzyści przynosi organizmowi oraz jakie są różnice między witaminami K1 i K2. Czym…
Leki – jak działają, jakie są ich rodzaje i skutki uboczne?
Leki to substancje chemiczne lub rzadziej naturalne, które stosujemy w celu leczenia lub łagodzenia objawów różnych chorób. W dzisiejszych czasach wiele chorób jest już dobrze poznanych, łącznie z ich przyczynami i biochemicznym podłożem, a stosowanie odpowiednich leków może pomóc w ich skutecznym leczeniu i poprawie…
Zupa z czerwoną kapustą
Zupa z czerwonej kapusty to jedno z ulubionych dań w wielu domach. Nie tylko smakuje wyśmienicie, ale również jest bogata w składniki odżywcze i witaminy. W warzywach intensywne barwy oznaczają dużą ilość prozdrowotnych polifenoli, które są w diecie bardzo pożądane. W tym artykule przedstawiamy prosty…
Najlepsze sposoby na redukcję stresu
Dokucza Ci nadmierny stres? Nie martw się, są na to sposoby… 😉 Nadmiar stresu towarzyszy większości z nas, ponieważ każdy musi dbać o pracę, o rodzinę, zarabiać pieniądze i spłacać zobowiązania, dbać o odpowiedni wizerunek i pilnować, by spełniać wymogi społeczeństwa… Nie możemy jednak pozwalać,…
Hashimoto i dieta
Istną plagą dzisiejszych czasów są choroby tarczycy wśród kobiet – ze wskazaniem na zapalenie o podłożu autoimmunizacyjnym, czyli Hashimoto. Bardzo ważna jest tutaj odpowiednia dieta i suplementacja. Postaram się przybliżyć główne czynniki, jakie należy wziąć pod uwagę, by poprawić jakość życia osoby chorującej na hashimoto….
Czy mięso jest konieczne w diecie?
W dietetycznym świecie, mięso budzi sporo kontrowersji. Mają one tło zarówno czysto zdrowotne, jak i ideologiczne. Kwestie ideologiczne najlepiej analizować we własnym zakresie, natomiast tutaj przedstawię kilka informacji bardziej mierzalnych. Jakie wartości ma mięso? Dużą zaletą mięsa jest spora zawartość białka z bardzo dobrym aminogramem….
LDN, czyli Low dose naltrexone – jak działa?
Naltrekson w standardowych dawkach stosuje w leczeniu uzależnień od alkoholu i leków/narkotyków opioidowych (morfina, heroina, fentanyl itp.). Działa on w ten sposób, że blokuje receptory opioidowe i nie pozwala używkom wywołać uczucia przyjemności i euforii. Jednak po pewnym czasie stosowania go tylko w tym jednym…
Ashwagandha – indyjska królowa adaptogenów
Tysiące lat temu nie istniały profesjonalne laboratoria i nie było pubmedu, a jednak istniały systemy medyczne i różne społeczności znały przeróżne preparaty na konkretne schorzenia. Wynikało to ze sztuki długotrwałej obserwacji oraz metody prób i błędów. Obecnie osiągnięcia starych systemów medycznych są weryfikowane przez nowoczesne…
O mnie
Cześć wszystkim! Tworzę tego bloga z myślą o wszystkich tych, których, tak jak i mnie, dieta PALEO zainspirowała do lepszego stylu życia. Będę dzieliła się tutaj z wami swoimi przepisami na pyszne posiłki. A dodatkowo wiedzą, którą zdobyłam z książek, szkoleń i kursów na temat diety i suplementacji. Życzę wszystkim miłego czytania! :)