Wiesz czym jest D-Arabinitol? Jest to prosta substancja, która ma znaczenie w monitorowaniu zdrowia. odpowiednio wykorzystując wiedzę na jego temat, można poszerzyć wiedzę na temat swojego zdrowia.

Czym jest D-Arabinitol?

Arabinitol jest alkoholem cukrowym, a D-Arabinitol to jeden z jego izomerów. Naturalnie ma słodki smak, przez co bywa wykorzystywany w przemyśle spożywczym jako substancja słodząca. Intensywność słodyczy jest określana na około 70% smaku tradycyjnego cukru, sacharozy. W tym aspekcie jest dość atrakcyjnym surowcem, między innym z tego względu, że nie jest metabolizowany w jamie ustnej, przez co nie odżywia tamtejszych mikrobów i nie przyczynia się do rozwoju próchnicy. Ma też bardzo niską kaloryczność, wynoszącą 0,2 kcal na gram.

Badanie D-Arabinitolu

Ta substancja ma swoją wartość diagnostyczną. Otóż jest to substancja, która jest intensywnie produkowana przez grzyby z rodzaju Candida Albicans. Tak, to te popularne pasożyty, które powodują kandydozę w jelitach. Tutaj chodzi konkretnie o izomer D-, ponieważ L-Arabinitol jest wytwarzany przez ludzi, nie jest produkowany przez Candida. Poziom D-Arabinitolu można zbadać, by ocenić, czy nie występuje przerost Candida w jelitach. Badanie takie wykonuje się gdy zauważalne są objawy kandydozy lub ewentualnie przesiewowo, np. po długotrwałej antybiotykoterapii, podczas cukrzycy lub przy problemach immunologicznych. Badanie stężenia d-arabinitolu robi się z moczu. Dostępne jest ono w wielu komercyjnych laboratoriach. Uważa się, że takie badanie jest skuteczniejsza metodą diagnostyki w kierunku kandydozy, niż tradycyjne posiewy.