Mięso, przygotowane w tej formie, powinno zachować swoją soczystość i sprężystość. Wątróbka okazała się nie lada wyzwaniem. Na polskich stołach wątróbka występuje w dość oklepanych formach – z cebulką, smażona z jabłkiem i śliwką, inaczej zwana na słodko, pieczona i znana jako Pasztet. 

W tym miejscu proponuję kotlety a’la burgery, które okazały się fenomenalnym śniadaniem. Wątróbka drobiowa jest znakomitym źródłem żelaza, dostarcza solidnej dawki cynku i jest bogactwem wiatmin z grupy B. Obok jej niekwestionowanych zalet, warto dodac dla równowagi, iż posiada dużą zawartość wiatminy A, która może okazać się toksyczna dla organizmu ludzkiego, gdy występuje w nadmiarze.

kotlety z wątróbki

Składniki:

  • 70 dag wątróbki
  • 2 cebule
  • 5 ząbków czosnku
  • 1 jajko
  • 2 łyżki mąki lnianej
  • 2 łyżki majeranku
  • Sól
  • Pieprz
  • Smalec gęsi
  1. Wątróbkę i cebulę kroimy w drobną kostkę.
  2. Czosnek przeciskamy przez praskę i dodajemy jajko, mąkę, majeranek oraz sól, pieprz i ewentualnie chili, według uznania.
  3. Nakładamy na patelnię z rozgrzanym smalcem porcje masy dużą łyżką i delikatnie rozpłaszczamy.
  4. Smażymy kotlety obracając z każdej strony. Podajemy z ulubioną surówką i batatami. U mnie w wersji burgerów z bajglem Paleo.

Wskazówka:

Dobrze smakują z suszonymi owocami, na przykład posiekaną, suszoną śliwką.

Smacznego!

O Autorze

Absolwentka Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego, dietetyk kliniczny, publicysta prasowy i redaktor telewizyjny. Założycielka i liderka Klubu Medycyny Funkcjonalnej. Współtworzy Polską Akademię Zdrowia. Współpracuje z Polskim Towarzystwem Stwardnienia Rozsianego. Jest autorką wykładów i szkoleń poświęconych diagnostyce i leczeniu chorób przewlekłych. Tłumaczy badania medyczne. Prowadzi konsultacje żywieniowe i układa indywidualne plany leczenia funkcjonalnego. Jest autorką niezliczonych artykułów naukowych. Pisze dla magazynu E!STILO i prowadzi autorskiego bloga www.paleolifestyle.pl

Podobne Posty

Zostaw odpowiedź

Twój e-mail nie zostanie opublikowany