Wspaniałe połączenie produktów Paleo dające w rezultacie smaczne, lekkie i pożywne ciasto. Idealnie nadaje się do porannej kawy. Może stanowić śniadanie w połączeniu z konfiturą bądź owocami. Jednym słowem jest pyszne i pasuje również na wynos.

Składniki:

  • 3 banany
  • 3 marchewki
  • 10g agaru
  • 200g świeżych daktyli
  • 2 szklanki mąki kokosowej
  • 1/3 szklanki mąki kasztanowej
  • szczypta soli morskiej
  • 6 łyżek oleju kokosowego
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 łyżeczek cynamonu
  • 2 łyżeczki imbiru

 

  1. Marchew ścieramy na grubych oczkach.
  2. Daktyle drylujemy i dodajemy do marchwi wraz z bananami.
  3. Wszystko blendujemy dodając olej kokosowy.
  4. W osobnej misce mieszamy mąki i przyprawy z sodą.
  5. Łączymy produkty suche i mokre.
  6. Piekarnik rozgrzewamy do 180C.
  7. Ciasto przekładamy do blachy i pieczemy 50 minut.

Wskazówka:

Po upieczeniu warto wstawić ciasto do lodówki, gdyż najlepiej kroi się w niskiej temperaturze.

Smacznego!

O Autorze

Absolwentka Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego, dietetyk kliniczny, publicysta prasowy i redaktor telewizyjny. Założycielka i liderka Klubu Medycyny Funkcjonalnej. Współtworzy Polską Akademię Zdrowia. Współpracuje z Polskim Towarzystwem Stwardnienia Rozsianego. Jest autorką wykładów i szkoleń poświęconych diagnostyce i leczeniu chorób przewlekłych. Tłumaczy badania medyczne. Prowadzi konsultacje żywieniowe i układa indywidualne plany leczenia funkcjonalnego. Jest autorką niezliczonych artykułów naukowych. Pisze dla magazynu E!STILO i prowadzi autorskiego bloga www.paleolifestyle.pl

Podobne Posty

Zostaw odpowiedź

Twój e-mail nie zostanie opublikowany