Jarmuż jest bogaty w witaminę K i chociażby dlatego warto włączyć go do swojej diety. Zapraszam na zupę tym razem. Z dodatkiem indyka stanowi fantastyczną dawkę substancji odżywczych. Zupy stanowią podstawę mojej diety na protokole AIP. Idealnie nadają się do spożycia o każdej porze dnia.

Składniki:

  • 1/2kg jarmużu
  • 0,3-0,5 kg filetu z indyka
  • 1 batat
  • 2 marchewki
  • 1 por
  • 2L bulionu jarzynowego
  • 1 liść laurowy
  • 2 gałązki tymianku
  • olej kokosowego
  • sól

 

  1. Indyka umyć, osuszyć i pokroić w cienkie paski. Podsmażyć na rozgrzanym oleju kokosowym do zarumienienia.
  2. Por oczyścić i pokroić w krążki.
  3. Marchew i ziemniaka obrać i pokroić w kostkę.
  4. Liście jarmużu umyć, oddzielić grube nerwy i pokroić w cienkie paski.
  5. W dużym garnku rozgrzać olej kokosowy, wrzucić por i marchew i dusić 5 min.
  6. Dodać jarmuż i dusić kolejne 5.
  7. Zalać bulionem, dodać ziemniaki, tymianek i liść laurowy. Gotować ostatnie 15 min.

 

Wskazówka:

Zamiast indyka można dodać kiełbasę własnej roboty!

Smacznego.

O Autorze

Absolwentka Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego, dietetyk kliniczny, publicysta prasowy i redaktor telewizyjny. Założycielka i liderka Klubu Medycyny Funkcjonalnej. Współtworzy Polską Akademię Zdrowia. Współpracuje z Polskim Towarzystwem Stwardnienia Rozsianego. Jest autorką wykładów i szkoleń poświęconych diagnostyce i leczeniu chorób przewlekłych. Tłumaczy badania medyczne. Prowadzi konsultacje żywieniowe i układa indywidualne plany leczenia funkcjonalnego. Jest autorką niezliczonych artykułów naukowych. Pisze dla magazynu E!STILO i prowadzi autorskiego bloga www.paleolifestyle.pl

Podobne Posty

Zostaw odpowiedź

Twój e-mail nie zostanie opublikowany