Smakołyki i słodkości to moja największa słabość. Traktuję je jako przekąskę a czasem nawet jak słodkie danie. Łączę owoce, musy, kremy i aromaty, by otrzymać pyszne, sycące i wilgotne ciasto, w tej wersji, z powidłami śliwkowymi.

Składniki:

  • ½ szklanki mąki kokosowej
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • 4 jajka z czego osobno ubijamy 2 białka (nic nie marnujemy J )
  • ½ szklanki oleju kokosowego bądź smalcu gęsiego
  • ¼ szklanki mleka kokosowego
  • 1 łyżka miodu
  • Laska wanilii
  • 2 łyżki karobu
  • Ewentualnie posiekane orzechy
  1. Łączymy składniki suche.
  2. W osobnym naczyniu łączymy 2 jajka i dwa żółtka, olej kokosowy bądź smalec. Ubijamy do momentu uzyskania piany.
  3. Dodajemy miód, wanilię i mieszamy na gładką masę.
  4. Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy stopniowo do masy.
  5. Do połowy ciasta dodajemy 2 łyżki karobu przesianego przez sito (dobry moment by dodać orzechy).
  6. W blasze wykładamy jasną porcję na jednej połowie, ciemna na drugiej łącząc je na środku.
  7. Pieczemy 30-40 minut w temperaturze 100C.
  8. Po ostygnięciu dzielimy ciasto na dwie części „góra – dół” i przekładamy dowolnymi powidłami.

Wskazówka:

Zamiast powideł zachęcam do kremu kokosowego, bananowego bądź galaretki.

Smacznego!

O Autorze

Absolwentka Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego, dietetyk kliniczny, publicysta prasowy i redaktor telewizyjny. Założycielka i liderka Klubu Medycyny Funkcjonalnej. Współtworzy Polską Akademię Zdrowia. Współpracuje z Polskim Towarzystwem Stwardnienia Rozsianego. Jest autorką wykładów i szkoleń poświęconych diagnostyce i leczeniu chorób przewlekłych. Tłumaczy badania medyczne. Prowadzi konsultacje żywieniowe i układa indywidualne plany leczenia funkcjonalnego. Jest autorką niezliczonych artykułów naukowych. Pisze dla magazynu E!STILO i prowadzi autorskiego bloga www.paleolifestyle.pl

Podobne Posty

2 komentarze

Zostaw odpowiedź

Twój e-mail nie zostanie opublikowany