Faworyt!

Jak dotąd najlepszy deser w mojej kuchni. Wyśmienity czekoladowy smak z chrupką posypką. Idealny na każdym stole. Ponoć zakochać się można tylko raz, hmm…

Składniki:

1. Suche:

  • 1 szklanka mąki kasztanowej
  • 1/3 szklanki karobu
  • 1 i 1/2 łyżeczki sody
  • szczypta soli

 

2. Mokre :

  • 1 szklanka mleka kokosowego
  • 1/2 szklanki tłuszczu gęsiego
  • miód

3. Cynamonowa posypka:

  • 3 łyżki miodu
  • 1 czubata łyżeczka cynamonu
  • 1/2 łyżeczki imbiru

 

  1. Piekarnik rozgrzewamy do 200C.
  2. W naczyniu mieszamy suche składniki.
  3.  Kolejno dodajemy mokre i łączymy aż do uzyskania gładkiej masy. Dłużej nie mieszamy.
  4. Następnie mieszamy miód z przyprawami.
  5. Małą blaszkę smarujemy smalce gęsim.
  6. Wykładamy ciasto i dodajemy posypkę cynamonową.
  7. Wsuwamy do piekarnika i pieczemy przez 18 minut. Po tym czasie sprawdzamy patyczkiem czy jest upieczone. Jeśli patyczek jest suchy wyjmujemy ciasto, jeśli nie, dajemy mu kolejne 5 minut. Maksymalnie po 25 minutach ciasto powinno być upieczone.

 

Wskazówka:

Możemy dorzucić owoce suszone. Osoby poza protokołem zachęcam do orzechów i prażonych nasion.

O Autorze

Absolwentka Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego, dietetyk kliniczny, publicysta prasowy i redaktor telewizyjny. Założycielka i liderka Klubu Medycyny Funkcjonalnej. Współtworzy Polską Akademię Zdrowia. Współpracuje z Polskim Towarzystwem Stwardnienia Rozsianego. Jest autorką wykładów i szkoleń poświęconych diagnostyce i leczeniu chorób przewlekłych. Tłumaczy badania medyczne. Prowadzi konsultacje żywieniowe i układa indywidualne plany leczenia funkcjonalnego. Jest autorką niezliczonych artykułów naukowych. Pisze dla magazynu E!STILO i prowadzi autorskiego bloga www.paleolifestyle.pl

Podobne Posty

4 komentarze

    • Magda

      Powinna aczkolwiek nie testowałam :/ Obie zachowują się podobnie w połaczeniu z pozostałymi składnikami aczkolwiek efekt końcowy może nieco się różnić.

      Odpowiedz

Zostaw odpowiedź

Twój e-mail nie zostanie opublikowany