Fenomenalne połączenie słodkiego ziemniaka z kwaśną cytryną i łagodnym mlekiem kokosowym. Delikatna zupa krem idealnie nadaje się dla młodszego pokolenia, które bywa przy stołach wybredne.

Składniki:

  • 2 ogromne bataty (najlepiej około 2 kg)
  • 3 cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • Świeży imbir (wielkości dwóch kciuków)
  • 500 ml mleka kokosowego bądź śmietanki kokosowej
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • Smalec gęsi
  • Sól
  • Ewentualnie Bazylia, oregano
  • 2 litry wywaru wołowego

 

 

  1. Do gorącego wywaru dodajemy ziemniaki wcześniej pokrojone w kostkę.
  2. Gotujemy pod przykryciem ok. 30 minut, do momentu.
  3. Miksujemy je na gładką masę.
  4. Kroimy w kostkę cebulę, przeciskamy przez praskę czosnek i zcieramy na tarce imbir.
  5. Podsmażamy wszystko na  patelni na smalcu gęsim.
  6. Dodajemy szklankę mleka, i miksujemy wszystko blenderem.
  7. Mieszankę dodajemy do zupy.
  8. W zależności od pożądanej konsystencji dodajemy więcej wody (ok. 0,5-1l).
  9. Przyprawiamy solą, sokiem z cytryny i dodajemy świeżą bazylię.
  10. Gotujemy 30 minut na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu.
  11. Resztę mleka kokosowego dodajemy na samym końcu, dobrze mieszając.

 

 

Wskazówka:

Świetnie smakuje w wersji tajskiej z chili i ostrą papryką. Poza AIP rzecz jasna.

O Autorze

Absolwentka Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego, dietetyk kliniczny, publicysta prasowy i redaktor telewizyjny. Założycielka i liderka Klubu Medycyny Funkcjonalnej. Współtworzy Polską Akademię Zdrowia. Współpracuje z Polskim Towarzystwem Stwardnienia Rozsianego. Jest autorką wykładów i szkoleń poświęconych diagnostyce i leczeniu chorób przewlekłych. Tłumaczy badania medyczne. Prowadzi konsultacje żywieniowe i układa indywidualne plany leczenia funkcjonalnego. Jest autorką niezliczonych artykułów naukowych. Pisze dla magazynu E!STILO i prowadzi autorskiego bloga www.paleolifestyle.pl

Podobne Posty

Zostaw odpowiedź

Twój e-mail nie zostanie opublikowany