Idealne rozwiązanie w stylu „take a way” szczególnie dla osób zapracowanych. Dobrej jakości wołowina w połaczeniu z leśnymi grzybami staje się pysznym daniem poza domem. Idealnie smakuje w połaczeniu z gotowanymi bądź pieczonymi warzywami.

Składniki:

  • 500g wołowiny
  • 2 cebule czerwone
  • 3 marchewki
  • 500g grzybów (można wykorzystać pieczarki)
  • bulion z kości wołowych
  • 1 łyżka smalcu gęsiego
  • garść świeżego tymianku
  • garść świeżego rozmarynu
  • majeranek
  • sól morska

 

  1. Cebule obieramy, drobno siekamy i podsmażamy na łyżce smalcu.
  2. Mięso myjemy, osuszamy, kroimy w większą kostkę i również podsmażamy (najlepiej w garnku) na łyżce smalcu, do momentu wyparowania wody.
  3. Zalewamy je bulionem i zagotowujemy.
  4. Dokładamy świeże zioła, sól i majeranek.
  5. Całość zagotowujemy i dusimy na małym ogniu przez godzinę, mieszając i dolewając bulionu, gdy dojdzie do jego redukcji.
  6. Po upływie godziny dodajemy umyte, osuszone i pokrojone w ćwiartki grzyby wraz z
    umytą i pokrojoną w większe talarki marchewkę. Dusimy kolejną godzinę.
  7. Podajemy ze świeżym, siekanym tymiankiem.

 

Wskazówka:

Jak zwykle osoby poza protokołem mogą pozwolić sobie na ostre przyprawy i wyraziste zioła, paprykę czy pomidory.

O Autorze

Absolwentka Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego, dietetyk kliniczny, publicysta prasowy i redaktor telewizyjny. Założycielka i liderka Klubu Medycyny Funkcjonalnej. Współtworzy Polską Akademię Zdrowia. Współpracuje z Polskim Towarzystwem Stwardnienia Rozsianego. Jest autorką wykładów i szkoleń poświęconych diagnostyce i leczeniu chorób przewlekłych. Tłumaczy badania medyczne. Prowadzi konsultacje żywieniowe i układa indywidualne plany leczenia funkcjonalnego. Jest autorką niezliczonych artykułów naukowych. Pisze dla magazynu E!STILO i prowadzi autorskiego bloga www.paleolifestyle.pl

Podobne Posty

Zostaw odpowiedź

Twój e-mail nie zostanie opublikowany