Belona należy do gatunku ryb morskich, o których istnieniu nie miałam zielonego pojęcia. Przyciąga uwagę swoim wyglądem i niezmierną ciekawością, gdyż jej ości są koloru zielonego i z łatwością można je zauważyć w smacznym, białym, chudym mięsie. Moja propozycja na ten delikatny gatunek to ryba pieczona w folii.

Składniki:

  • 1 belona
  • 1 cebula
  • 2 plastry cytryny
  • 4 łyżeczki masła pochodzącego od krów karmionych trawą
  • Majeranek
  • Sól
  • Pieprz
  1. Piekarnik nagrzewamy do 200C.
  2. Rybę myjemy, osuszamy z nadmiaru wody i układamy na folii aluminiowej, w której zamierzamy piec naszą rybę.
  3. Solimy i pieprzymy z każdej strony.
  4. Cebulę obieramy i kroimy w pół talarki. Obkładamy rybę cebulą i wypełniamy nią również jej wnętrze.
  5. W rozcięcie wkładamy również cytrynę i masło.
  6. Obsypujemy rybę majerankiem na całej długości i szczelnie zawijamy.
  7. Umieszczamy w piekarniku na około 40 min.

Wskazówka:

Ryba posiada zielone ości stąd należy do „łatwych w obsłudze”.

Smacznego!

O Autorze

Absolwentka Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego, dietetyk kliniczny, publicysta prasowy i redaktor telewizyjny. Założycielka i liderka Klubu Medycyny Funkcjonalnej. Współtworzy Polską Akademię Zdrowia. Współpracuje z Polskim Towarzystwem Stwardnienia Rozsianego. Jest autorką wykładów i szkoleń poświęconych diagnostyce i leczeniu chorób przewlekłych. Tłumaczy badania medyczne. Prowadzi konsultacje żywieniowe i układa indywidualne plany leczenia funkcjonalnego. Jest autorką niezliczonych artykułów naukowych. Pisze dla magazynu E!STILO i prowadzi autorskiego bloga www.paleolifestyle.pl

Podobne Posty

Zostaw odpowiedź

Twój e-mail nie zostanie opublikowany