Sezon jagodowo – borówkowy trwa bardzo krótko i trzeba się spieszyć, by móc nacieszyć się tymi smacznymi owocoami. W dodatku posiadają szereg włściwości leczniczych. Dzisiaj zapraszam na deser, który właściwie nie jest słodki i mimo to, cieszy się dużym uznaniem wśród gości mojego stołu.

Ciasto:

  • 2 duże zielone plantany
  • 1 żółty banan
  • 1/2 szklanki puree z dyni
  • 1/3 szklanki płynnego oleju kokosowego
  • 1 łyżka stewii
  • 1/4 szklanki karobu
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • 1 czubata łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • 2 szklanki świeżych jagód

Krem:

  • 1 duże, miękkie awokado
  • 1 banan
  • 2 łyżki karobu
  • 2 łyżki miodu
  1. Rozgrzewamy piekarnik do 180C.
  2. Tortownicę smarujemy tłuszczem kokosowymi.
  3. Puree z dyni, banan, olej kokosowy i ocet umieszczamy w blenderze i miksujemy na gładka masę.
  4. Dodajemy plantany, sodę, stewie, karob i cynamon.
  5. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą łączymy do konsystencji zwartego ciasta.
  6. Przekładamy do tortownicy i umieszczamy w piekarniku.
  7. Pieczemy 25-30 minut do czystej wykałaczki.
  8. Wszystkie składniki na krem miksujemy na gładką masę i dokładnie smarujemy ciasto.

UWAGA! Ciasto musi ostygnąć przed dekoracją.

  1. Na wysmarowane ciasto wysypujemy jagody bądź dowolne lekkie owoce.

Wskazówka:

Osoby poza AIP zachęcam do skorzystania z laski wanilii bądź siekanych orzechów, np. brazylijskich.

O Autorze

Absolwentka Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego, dietetyk kliniczny, publicysta prasowy i redaktor telewizyjny. Założycielka i liderka Klubu Medycyny Funkcjonalnej. Współtworzy Polską Akademię Zdrowia. Współpracuje z Polskim Towarzystwem Stwardnienia Rozsianego. Jest autorką wykładów i szkoleń poświęconych diagnostyce i leczeniu chorób przewlekłych. Tłumaczy badania medyczne. Prowadzi konsultacje żywieniowe i układa indywidualne plany leczenia funkcjonalnego. Jest autorką niezliczonych artykułów naukowych. Pisze dla magazynu E!STILO i prowadzi autorskiego bloga www.paleolifestyle.pl

Podobne Posty

8 komentarzy

    • Magda

      Niestety nie, gdyż zwykłe banany są owocem a plantany warzywem :), w dodatku inaczej zachowują się w trakcie jakiejkolwiek obróbki.

      Odpowiedz
    • Magda

      Z moich kulinarnych eksperymentów niestety niczym, co byłoby Paleo. Przynajmniej nie znam produktu, który miałby takie właściwości.

      Odpowiedz

Zostaw odpowiedź

Twój e-mail nie zostanie opublikowany