Składniki:

  • 1 kg marchwi, obranej i pokrojonej w pół talarki
  • 2 duże cebule, pokrojone w bardzo drobną kostkę
  • 1 pomarańcza
  • korzeń imbiru, o długości ok. 4 cm, starty na tarce o drobnych oczkach
  • 1 litr bulionu z kaczki
  • ½ pęczka kolendry, drobno posiekanej
  • świeżo mielona sól
  • 2 szczypty kminku
  • 1 szklanka mleka kokosowego
  • 1 łyżka smalcu gęsiego
  • Pieprz (dla osób spoza protokołu)

  1. W garnku rozgrzewamy smalec.
  2. Cebulę kroimy, wrzucamy do garnka, smażymy do zeszklenia.
  3. Marchew kroimy w pół talarki, imbir trzemy na tarce o drobnych oczkach. Dodajemy do cebuli, razem z 2 szczyptami kminku.
  4. Skórkę pomarańczy ścieramy na tarce i łączymy z marchwią.
  5. Do garnka dodajemy sok z całej pomarańczy. Mieszamy.
  6. Bulionem zalewamy warzywa tak, by przykrył zawartość garnka.
  7. Gotujemy przez mniej więcej 15 minut. Następnie całość miksujemy za pomocą blendera.
  8. Do zupy dodajemy mleko. Mieszamy. Następnie doprawiamy pieprzem i solą.
  9. Podajemy z posiekaną kolendrą.

Smacznego!

O Autorze

Absolwentka Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego, dietetyk kliniczny, publicysta prasowy i redaktor telewizyjny. Założycielka i liderka Klubu Medycyny Funkcjonalnej. Współtworzy Polską Akademię Zdrowia. Współpracuje z Polskim Towarzystwem Stwardnienia Rozsianego. Jest autorką wykładów i szkoleń poświęconych diagnostyce i leczeniu chorób przewlekłych. Tłumaczy badania medyczne. Prowadzi konsultacje żywieniowe i układa indywidualne plany leczenia funkcjonalnego. Jest autorką niezliczonych artykułów naukowych. Pisze dla magazynu E!STILO i prowadzi autorskiego bloga www.paleolifestyle.pl

Podobne Posty

Zostaw odpowiedź

Twój e-mail nie zostanie opublikowany