Warzyw mamy bez liku. Każde z nich zainspirować może do kulinarnych eksperymentów. Dzisiaj zapraszam na krem z kalafiora z jednym z najlepszych antyoksydantów – pietruszką.

Składniki:

  • 1 kalafior
  • 1 duża cebula
  • 2 duże ziemniaki
  • 4 ząbki czosnku
  • Około 1,5l bulionu warzywnego
  • Sól morska
  • Smalec gęsi
  • Drobno siekana natka pietruszki
  1. Bulion przelewamy do garnka i zagotowujemy.
  2. Różyczki kalafiora odcinamy.
  3. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę.
  4. Kalafior i ziemniaki dodajemy do bulionu.
  5. Czosnek obieramy i kroimy na plasterki. Cebulę kroimy w kostkę.
  6. Na patelni rozgrzewamy odrobinę smalcu i podsmażamy czosnek wraz cebulą do zarumienienia. Dodajemy do gotującej się zupy.
  7. Całość gotujemy na małym ogniu pod przykryciem około 20 minut (aż warzywa zmiękną).
  8. Zupę blendujemy na gęsty krem.
  9. Przyprawiamy do smaku solą.
  10. Podajemy z natką pietruszki.

O Autorze

Absolwentka Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego, dietetyk kliniczny, publicysta prasowy i redaktor telewizyjny. Założycielka i liderka Klubu Medycyny Funkcjonalnej. Współtworzy Polską Akademię Zdrowia. Współpracuje z Polskim Towarzystwem Stwardnienia Rozsianego. Jest autorką wykładów i szkoleń poświęconych diagnostyce i leczeniu chorób przewlekłych. Tłumaczy badania medyczne. Prowadzi konsultacje żywieniowe i układa indywidualne plany leczenia funkcjonalnego. Jest autorką niezliczonych artykułów naukowych. Pisze dla magazynu E!STILO i prowadzi autorskiego bloga www.paleolifestyle.pl

Podobne Posty

Zostaw odpowiedź

Twój e-mail nie zostanie opublikowany