Do bulionu nie dodajemy żadnych przypraw na tym etapie. W tej postaci stanowi bazę pod każde danie: pieczone, duszone mięso, zupy a nawet rozgrzewające świeże rosoły. Wówczas komponujemy właściwą bazę smakową potrawy bądź napoju.

Składniki:

  • 3 kg kości wołowych
  • Łyżka stołowa octu jabłkowego (opcjonalni)
  • Włoszczyzna bez kapusty

Sposób przygotowania:

  1. Kości umyć, włożyć do dużego garnka i zalać zimną wodą .
  2. Dodaj ocet dla lepszego oddzielenia składników odżywczych z kości.
  3. Bardzo długo gotować z przerwami. Najlepiej przez 3 dni, po kilka godzin.
  4. Ostatniego dnia wrzucić włoszczyznę i również gotować do miękkości warzyw (chrońmy bulion przed ich rozgotowaniem).
  5. Pozostaw do ostygnięcia.
  6. Czwartego dnia zbierz osiadły tłuszcz i go wyrzuć.
  7. Usuń kości a bulion przecedź i spasteryzuj, zamroź bądź zwyczajnie wykorzystaj.

Wskazówka:

Wykonaj bulion w największym garnku jaki posiadasz!

O Autorze

Life&Diet Coach, uzyskała dyplom Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego kierunku „Dietetyka w chorobach wewnętrznych i metabolicznych”. Specjalizuje się w żywieniu medycznym chorób przewlekłych i cywilizacyjnych. Założycielka i liderka Instytutu Medycyny Funkcjonalnej. Współpracuje z Polskim Towarzystwem Stwardnienia Rozsianego. Prelegentka konferencji naukowych, dedykowanych zawodom medycznym w dziedzinie aktualnych metod leczenia i medycyny zintegrowanej. Ściśle współpracuje z lekarzami specjalizującymi się w neurologii, endokrynologii, medycynie bioinformacyjnej, Tradycyjnej Medycynie Chińskiej i immunologii. Prowadzi konsultacje i terapie funkcjonalne w obszarach detoksu i oczyszczania organizmu, medycyny komórkowej, żywienia klinicznego i pracy z Ego, znanej jako rozwój osobisty. Układa indywidualne plany funkcjonalnego powrotu do zdrowia osobom chorującym na celiakię, chorobę Hashimoto, stwardnienie rozsiane, reumatoidalne zapalenie stawów, choroby neurodegeneracyjne, chorobę Leśniowskiego – Crohna, colitis ulcerosa, chorobę Gravesa – Basedowa, choroby układu krążenia, nowotwory i wszelkie inne o charakterze przewlekłym. Członkini stowarzyszenia „Dziennikarze dla Zdrowia”. Wielokrotny gość audycji „Radiowa Klinika Zdrowia” w radiu RPL. Prowadzi autorskiego bloga www.paleolifestyle.pl. Pisze artykuły naukowe dla czasopisma E!STILO, Harmonia Życia oraz magazynu VIP. Współpracuje z cateringiem żywieniowym Slim Team w obszarze spersonalizowanych diet leczniczych. Tłumaczy badania medyczne i wybitnie łączy medycynę Wschodu i Zachodu.

Podobne Posty

2 komentarze

Zostaw odpowiedź

Twój e-mail nie zostanie opublikowany