W momencie największej wygody i lenistwa wybieram rozwiązania z długoterminową korzyścią dla siebie. W kwestii żywieniowej jest  nim chleb. Towarzyszy mi przez kilka dni, jest łatwy i szybki w obsłudze a w dodatku zabieram go ze sobą wszędzie.

Składniki:

  • 1 szklanka mąki kokosowej
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • Szczypta soli
  • 4 jajka i 2 żółtka
  • 2 białka ubijamy osobno
  • ½ szklanki oleju kokosowego (może być smalec gęsi)
  • ¾ szklanki mleka kokosowego
  • 3 łyżki miodu
  • Można nadać waniliowy smak odrobina świeżej laski wanilii
  1. Rozgrzewamy piekarnik do 150C.
  2. W dużej misce mieszamy mąkę, sól i sodę.
  3. W innej misce mieszamy 4 jajka i 2 żółtka, olej kokosowy, mleko kokosowe, syrop klonowy / miód i opcjonalnie wanilię do uzyskania piany.
  4. Łączymy składniki mokre i suche.
  5. W kolejnym pojemniku ubijamy pianę z białek i dodajemy do wyrobionego ciasta.
  6. Pieczemy przez 30 minut do czystego patyczka.

chleb kokosowy 2

Wskazówka:

Zadbajmy o czyste i suche urządzenia i pojemniki do ubijania białek. Również suche jak się okazało.

Smacznego !

O Autorze

Life&Diet Coach, uzyskała dyplom Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego kierunku „Dietetyka w chorobach wewnętrznych i metabolicznych”. Specjalizuje się w żywieniu medycznym chorób przewlekłych i cywilizacyjnych. Założycielka i liderka Instytutu Medycyny Funkcjonalnej. Współpracuje z Polskim Towarzystwem Stwardnienia Rozsianego. Prelegentka konferencji naukowych, dedykowanych zawodom medycznym w dziedzinie aktualnych metod leczenia i medycyny zintegrowanej. Ściśle współpracuje z lekarzami specjalizującymi się w neurologii, endokrynologii, medycynie bioinformacyjnej, Tradycyjnej Medycynie Chińskiej i immunologii. Prowadzi konsultacje i terapie funkcjonalne w obszarach detoksu i oczyszczania organizmu, medycyny komórkowej, żywienia klinicznego i pracy z Ego, znanej jako rozwój osobisty. Układa indywidualne plany funkcjonalnego powrotu do zdrowia osobom chorującym na celiakię, chorobę Hashimoto, stwardnienie rozsiane, reumatoidalne zapalenie stawów, choroby neurodegeneracyjne, chorobę Leśniowskiego – Crohna, colitis ulcerosa, chorobę Gravesa – Basedowa, choroby układu krążenia, nowotwory i wszelkie inne o charakterze przewlekłym. Członkini stowarzyszenia „Dziennikarze dla Zdrowia”. Wielokrotny gość audycji „Radiowa Klinika Zdrowia” w radiu RPL. Prowadzi autorskiego bloga www.paleolifestyle.pl. Pisze artykuły naukowe dla czasopisma E!STILO, Harmonia Życia oraz magazynu VIP. Współpracuje z cateringiem żywieniowym Slim Team w obszarze spersonalizowanych diet leczniczych. Tłumaczy badania medyczne i wybitnie łączy medycynę Wschodu i Zachodu.

Podobne Posty

4 komentarze

    • Magda

      Bez znaczenia. Jeśli chcesz mieć chleb wysoki wówczas wykorzystujesz mniejszą formę. On urośnie bardzo mało zatem wszystko zależy od Twojego zamysłu 🙂

      Odpowiedz
  1. Basia

    Dzień dobry :-)Czy mogę użyć keksówki ?Moja ma 8cm*28cm*7,5cm wysoką .smarować ją olejem kokosowym ?

    Odpowiedz

Zostaw odpowiedź

Twój e-mail nie zostanie opublikowany