Mięso, przygotowane w tej formie, powinno zachować swoją soczystość i sprężystość. Wątróbka okazała się nie lada wyzwaniem. Na polskich stołach wątróbka występuje w dość oklepanych formach – z cebulką, smażona z jabłkiem i śliwką, inaczej zwana na słodko, pieczona i znana jako Pasztet. 

W tym miejscu proponuję kotlety a’la burgery, które okazały się fenomenalnym śniadaniem. Wątróbka drobiowa jest znakomitym źródłem żelaza, dostarcza solidnej dawki cynku i jest bogactwem wiatmin z grupy B. Obok jej niekwestionowanych zalet, warto dodac dla równowagi, iż posiada dużą zawartość wiatminy A, która może okazać się toksyczna dla organizmu ludzkiego, gdy występuje w nadmiarze.

kotlety z wątróbki

Składniki:

  • 70 dag wątróbki
  • 2 cebule
  • 5 ząbków czosnku
  • 1 jajko
  • 2 łyżki mąki lnianej
  • 2 łyżki majeranku
  • Sól
  • Pieprz
  • Smalec gęsi
  1. Wątróbkę i cebulę kroimy w drobną kostkę.
  2. Czosnek przeciskamy przez praskę i dodajemy jajko, mąkę, majeranek oraz sól, pieprz i ewentualnie chili, według uznania.
  3. Nakładamy na patelnię z rozgrzanym smalcem porcje masy dużą łyżką i delikatnie rozpłaszczamy.
  4. Smażymy kotlety obracając z każdej strony. Podajemy z ulubioną surówką i batatami. U mnie w wersji burgerów z bajglem Paleo.

Wskazówka:

Dobrze smakują z suszonymi owocami, na przykład posiekaną, suszoną śliwką.

Smacznego!

O Autorze

Life&Diet Coach, uzyskała dyplom Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego kierunku „Dietetyka w chorobach wewnętrznych i metabolicznych”. Specjalizuje się w żywieniu medycznym chorób przewlekłych i cywilizacyjnych. Założycielka i liderka Instytutu Medycyny Funkcjonalnej. Współpracuje z Polskim Towarzystwem Stwardnienia Rozsianego. Prelegentka konferencji naukowych, dedykowanych zawodom medycznym w dziedzinie aktualnych metod leczenia i medycyny zintegrowanej. Ściśle współpracuje z lekarzami specjalizującymi się w neurologii, endokrynologii, medycynie bioinformacyjnej, Tradycyjnej Medycynie Chińskiej i immunologii. Prowadzi konsultacje i terapie funkcjonalne w obszarach detoksu i oczyszczania organizmu, medycyny komórkowej, żywienia klinicznego i pracy z Ego, znanej jako rozwój osobisty. Układa indywidualne plany funkcjonalnego powrotu do zdrowia osobom chorującym na celiakię, chorobę Hashimoto, stwardnienie rozsiane, reumatoidalne zapalenie stawów, choroby neurodegeneracyjne, chorobę Leśniowskiego – Crohna, colitis ulcerosa, chorobę Gravesa – Basedowa, choroby układu krążenia, nowotwory i wszelkie inne o charakterze przewlekłym. Członkini stowarzyszenia „Dziennikarze dla Zdrowia”. Wielokrotny gość audycji „Radiowa Klinika Zdrowia” w radiu RPL. Prowadzi autorskiego bloga www.paleolifestyle.pl. Pisze artykuły naukowe dla czasopisma E!STILO, Harmonia Życia oraz magazynu VIP. Współpracuje z cateringiem żywieniowym Slim Team w obszarze spersonalizowanych diet leczniczych. Tłumaczy badania medyczne i wybitnie łączy medycynę Wschodu i Zachodu.

Podobne Posty

Zostaw odpowiedź

Twój e-mail nie zostanie opublikowany