Przepyszny, delikatny i maślany smak przygotowany również z myślą o najmłodszych. Zupy kremy stanowią ogromną bombę składników odżywczych dla dzieci, gdyż zawsze można „przemycić” niepożądany a zarazem bardzo potrzebny organizmowi, produkt, w tym przypadku pora.
Składniki:
- 4 białe części pora
- 2 łyżki smalcu gęsiego/ w wersji wege i dla osób z nowotworami olej kokosowy
- 500 g słodkich ziemniaków
- 1,5 litra bulionu warzywnego
- sól morska
- kilka ząbków czosnku
- pęczek szczypiorku
- szałwia cięta
- 100 ml śmietany/mleka z kokosa
Sposób przygotowania:
- Pora kroimy w talarki.
- Na patelni rozpuszczamy 1 łyżkę smalcu i dodajemy talarki pora. Dusimy go na małym ogniu kilka minut.
- W tym czasie obieramy ziemniaki, myjemy i kroimy w kostkę równej wielkości ( wtedy równomiernie się ugotują).
- Podduszone talarki pora przekładamy do garnka a na patelni rozpuszczamy kolejną łyżkę smalcu i delikatnie rumienimy na nim pokrojone ziemniaki po czym łączymy z porem.
- Całość zalewamy zimnym bulionem i gotujemy 3o minut. Pod koniec gotowania odlewamy do miseczki około 2 chochli zupy .
- Pozostałą zupę doprawiamy do smaku solą, szałwią i czosnkiem.
- Lekko wystudzony wywar z zupy miksujemy blenderem ze śmietaną i dolewamy do reszty zupy mieszając.
- Podajemy posypany siekanym szczypiorkiem.
Wskazówka:
Można połączyć z białym ziemniakiem czy pieczoną papryką (dla osób poza AIP)
Smacznego!
Zostaw odpowiedź