Przepyszny, delikatny i maślany smak przygotowany również z myślą o najmłodszych. Zupy kremy stanowią ogromną bombę składników odżywczych dla dzieci, gdyż zawsze można „przemycić” niepożądany a zarazem bardzo potrzebny organizmowi, produkt, w tym przypadku pora.

Składniki:

  • 4 białe części pora
  • 2 łyżki smalcu gęsiego/ w wersji wege i dla osób z nowotworami olej kokosowy
  • 500 g słodkich ziemniaków
  • 1,5 litra bulionu warzywnego
  • sól morska
  • kilka ząbków czosnku
  • pęczek szczypiorku
  • szałwia cięta
  • 100 ml śmietany/mleka z kokosa

Sposób przygotowania:

  1. Pora kroimy w talarki.
  2. Na patelni rozpuszczamy 1 łyżkę smalcu i dodajemy talarki pora. Dusimy go na małym ogniu kilka minut.
  3. W tym czasie obieramy ziemniaki, myjemy i kroimy w kostkę równej wielkości ( wtedy równomiernie się ugotują).
  4. Podduszone talarki pora przekładamy do garnka a na patelni rozpuszczamy kolejną łyżkę smalcu i delikatnie rumienimy na nim pokrojone ziemniaki po czym łączymy z porem.
  5. Całość zalewamy zimnym bulionem i gotujemy 3o minut. Pod koniec gotowania odlewamy do miseczki około 2 chochli zupy .
  6. Pozostałą zupę doprawiamy do smaku solą, szałwią i czosnkiem.
  7. Lekko wystudzony wywar z zupy miksujemy blenderem ze śmietaną i dolewamy do reszty zupy mieszając.
  8. Podajemy  posypany siekanym szczypiorkiem.

 

Wskazówka:

Można połączyć z białym ziemniakiem czy pieczoną papryką (dla osób poza AIP)

Smacznego!

O Autorze

Life&Diet Coach, uzyskała dyplom Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego kierunku „Dietetyka w chorobach wewnętrznych i metabolicznych”. Specjalizuje się w żywieniu medycznym chorób przewlekłych i cywilizacyjnych. Założycielka i liderka Instytutu Medycyny Funkcjonalnej. Współpracuje z Polskim Towarzystwem Stwardnienia Rozsianego. Prelegentka konferencji naukowych, dedykowanych zawodom medycznym w dziedzinie aktualnych metod leczenia i medycyny zintegrowanej. Ściśle współpracuje z lekarzami specjalizującymi się w neurologii, endokrynologii, medycynie bioinformacyjnej, Tradycyjnej Medycynie Chińskiej i immunologii. Prowadzi konsultacje i terapie funkcjonalne w obszarach detoksu i oczyszczania organizmu, medycyny komórkowej, żywienia klinicznego i pracy z Ego, znanej jako rozwój osobisty. Układa indywidualne plany funkcjonalnego powrotu do zdrowia osobom chorującym na celiakię, chorobę Hashimoto, stwardnienie rozsiane, reumatoidalne zapalenie stawów, choroby neurodegeneracyjne, chorobę Leśniowskiego – Crohna, colitis ulcerosa, chorobę Gravesa – Basedowa, choroby układu krążenia, nowotwory i wszelkie inne o charakterze przewlekłym. Członkini stowarzyszenia „Dziennikarze dla Zdrowia”. Wielokrotny gość audycji „Radiowa Klinika Zdrowia” w radiu RPL. Prowadzi autorskiego bloga www.paleolifestyle.pl. Pisze artykuły naukowe dla czasopisma E!STILO, Harmonia Życia oraz magazynu VIP. Współpracuje z cateringiem żywieniowym Slim Team w obszarze spersonalizowanych diet leczniczych. Tłumaczy badania medyczne i wybitnie łączy medycynę Wschodu i Zachodu.

Podobne Posty

Zostaw odpowiedź

Twój e-mail nie zostanie opublikowany