Plantan to warzywny, zielony banan, który w kuchni może zastąpić jajka albo mąkę i jest dostępny w sklepach internetowych z indyjskimi produktami i stacjonarnych indyjskich sklepikach ze świeżym, importowanymi, azjatyckimi przysmakami.  Dla smakoszy włoskich smaków lasagne. Oto przepis:

Składniki:

  • 5 lub 6 plantanów (najlepiej sprawdzają się lekko żółte)
  • 4 zbełtane jajka (osoby na protokole stosują substytut z 4 łyżek żelatyny – 4 łyżki żelatyny rozpuszczamy w 4 łyżkach stołowych schłodzonej, przegotowanej wody następnie dolewamy 4 łyzki stołowe wrzątku i ubijamy do powstania piany)
  • Sól dla smaku
  • 150 g zielonej fasolki szparagowej
  • 150 g włoszczyzny (marchew, seler, por krojone w słupki)

Nadzienie:

  • 1 kg mielonej wołowiny
  • 1 łyżka smalcu gęsiego
  • 2 szczypty zielonego pieprzu (osoby na AIP rezygnują z tej pozycji)
  • 2 duże ząbki czosnku krojone w plasterki
  • 1 duża siekana cebula
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego ( osoby na protokole zastępują koncentrat puree z dyni)
  • 1 łyżka suszonych liści kolendry
  • ½ łyżeczki mielonego kminku ( osoby na AIP rezygnują z tej pozycji)
  • 2 łyżki oliwek krojonych w talarki
  1. Odcinamy końce bananów, nacinamy wzdłuż i obieramy.
  2. Kroimy wzdłuż na długie plastry o grubości około 2 mm.
  3. Smalec rozgrzewamy na patelni i smażymy z obu stron na złoty kolor. Odsączamy.
  4. Następnie podsmażamy cebulę z czosnkiem, kolendrą i kminkiem około 3 min i dodajemy koncentrat pomidorowy.
  5. Wszystko razem smażymy około 3 minut i dodajemy wołowinę.
  6. Doprawiamy solą i pieprzem
  7. Całość smażymy około 25 minut.
  8. Na koniec dodajemy oliwki.
  9. W tym czasie gotujemy fasolkę szparagową i na smalcu dusimy włoszczyznę.
  10. Rozgrzewamy piekarnik do 180 C.
  11. Formę smarujemy tłuszczem i wylewamy połowę jajek bądź substytutu.
  12. Następnie układamy kolejno: plantany, mięso, fasolka szparagowa, plantany, mięso, włoszczyzna, plantany i na koniec wylewamy resztę jajej bądź substytutu.
  13. Pieczemy około 40 minut.
  14. Odstawiamy na co najmniej kwadrans przed podaniem.

Smacznego!

O Autorze

Life&Diet Coach, uzyskała dyplom Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego kierunku „Dietetyka w chorobach wewnętrznych i metabolicznych”. Specjalizuje się w żywieniu medycznym chorób przewlekłych i cywilizacyjnych. Założycielka i liderka Instytutu Medycyny Funkcjonalnej. Współpracuje z Polskim Towarzystwem Stwardnienia Rozsianego. Prelegentka konferencji naukowych, dedykowanych zawodom medycznym w dziedzinie aktualnych metod leczenia i medycyny zintegrowanej. Ściśle współpracuje z lekarzami specjalizującymi się w neurologii, endokrynologii, medycynie bioinformacyjnej, Tradycyjnej Medycynie Chińskiej i immunologii. Prowadzi konsultacje i terapie funkcjonalne w obszarach detoksu i oczyszczania organizmu, medycyny komórkowej, żywienia klinicznego i pracy z Ego, znanej jako rozwój osobisty. Układa indywidualne plany funkcjonalnego powrotu do zdrowia osobom chorującym na celiakię, chorobę Hashimoto, stwardnienie rozsiane, reumatoidalne zapalenie stawów, choroby neurodegeneracyjne, chorobę Leśniowskiego – Crohna, colitis ulcerosa, chorobę Gravesa – Basedowa, choroby układu krążenia, nowotwory i wszelkie inne o charakterze przewlekłym. Członkini stowarzyszenia „Dziennikarze dla Zdrowia”. Wielokrotny gość audycji „Radiowa Klinika Zdrowia” w radiu RPL. Prowadzi autorskiego bloga www.paleolifestyle.pl. Pisze artykuły naukowe dla czasopisma E!STILO, Harmonia Życia oraz magazynu VIP. Współpracuje z cateringiem żywieniowym Slim Team w obszarze spersonalizowanych diet leczniczych. Tłumaczy badania medyczne i wybitnie łączy medycynę Wschodu i Zachodu.

Podobne Posty

Zostaw odpowiedź

Twój e-mail nie zostanie opublikowany