Faworyt!

Jak dotąd najlepszy deser w mojej kuchni. Wyśmienity czekoladowy smak z chrupką posypką. Idealny na każdym stole. Ponoć zakochać się można tylko raz, hmm…

Składniki:

1. Suche:

  • 1 szklanka mąki kasztanowej
  • 1/3 szklanki karobu
  • 1 i 1/2 łyżeczki sody
  • szczypta soli

 

2. Mokre :

  • 1 szklanka mleka kokosowego
  • 1/2 szklanki tłuszczu gęsiego
  • miód

3. Cynamonowa posypka:

  • 3 łyżki miodu
  • 1 czubata łyżeczka cynamonu
  • 1/2 łyżeczki imbiru

 

  1. Piekarnik rozgrzewamy do 200C.
  2. W naczyniu mieszamy suche składniki.
  3.  Kolejno dodajemy mokre i łączymy aż do uzyskania gładkiej masy. Dłużej nie mieszamy.
  4. Następnie mieszamy miód z przyprawami.
  5. Małą blaszkę smarujemy smalce gęsim.
  6. Wykładamy ciasto i dodajemy posypkę cynamonową.
  7. Wsuwamy do piekarnika i pieczemy przez 18 minut. Po tym czasie sprawdzamy patyczkiem czy jest upieczone. Jeśli patyczek jest suchy wyjmujemy ciasto, jeśli nie, dajemy mu kolejne 5 minut. Maksymalnie po 25 minutach ciasto powinno być upieczone.

 

Wskazówka:

Możemy dorzucić owoce suszone. Osoby poza protokołem zachęcam do orzechów i prażonych nasion.

O Autorze

Life&Diet Coach, uzyskała dyplom Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego kierunku „Dietetyka w chorobach wewnętrznych i metabolicznych”. Specjalizuje się w żywieniu medycznym chorób przewlekłych i cywilizacyjnych. Założycielka i liderka Instytutu Medycyny Funkcjonalnej. Współpracuje z Polskim Towarzystwem Stwardnienia Rozsianego. Prelegentka konferencji naukowych, dedykowanych zawodom medycznym w dziedzinie aktualnych metod leczenia i medycyny zintegrowanej. Ściśle współpracuje z lekarzami specjalizującymi się w neurologii, endokrynologii, medycynie bioinformacyjnej, Tradycyjnej Medycynie Chińskiej i immunologii. Prowadzi konsultacje i terapie funkcjonalne w obszarach detoksu i oczyszczania organizmu, medycyny komórkowej, żywienia klinicznego i pracy z Ego, znanej jako rozwój osobisty. Układa indywidualne plany funkcjonalnego powrotu do zdrowia osobom chorującym na celiakię, chorobę Hashimoto, stwardnienie rozsiane, reumatoidalne zapalenie stawów, choroby neurodegeneracyjne, chorobę Leśniowskiego – Crohna, colitis ulcerosa, chorobę Gravesa – Basedowa, choroby układu krążenia, nowotwory i wszelkie inne o charakterze przewlekłym. Członkini stowarzyszenia „Dziennikarze dla Zdrowia”. Wielokrotny gość audycji „Radiowa Klinika Zdrowia” w radiu RPL. Prowadzi autorskiego bloga www.paleolifestyle.pl. Pisze artykuły naukowe dla czasopisma E!STILO, Harmonia Życia oraz magazynu VIP. Współpracuje z cateringiem żywieniowym Slim Team w obszarze spersonalizowanych diet leczniczych. Tłumaczy badania medyczne i wybitnie łączy medycynę Wschodu i Zachodu.

Podobne Posty

4 komentarze

    • Magda

      Powinna aczkolwiek nie testowałam :/ Obie zachowują się podobnie w połaczeniu z pozostałymi składnikami aczkolwiek efekt końcowy może nieco się różnić.

      Odpowiedz

Zostaw odpowiedź

Twój e-mail nie zostanie opublikowany