Proste i smaczne połączenie grzybów, cebuli i czosnku. Wyśmienicie łamią smak mięsa i nadają daniu apetyczny aromat. Dzięki pieczeniu zachowują walory smakowe i nie tracą swojej okazałości. Mogą zastąpić sałatkę bądź stanowić dodatek do kanapek.

Składniki:

  • ½ kg pieczarek
  • 1 drobno siekana szalotka
  • 6 ząbków czosnku drobno siekane
  • Szczypta tymianku
  • Sól
  • Smalec gęsi
  • Opcjonalnie 1 łyżka mąki lnianej

Sposób przygotowania:

  1. Pieczarki obieramy i kroimy w ćwiartki kapelusze.
  2. Nóżki kroimy w większą kostkę.
  3. Czosnek obieramy i kroimy w drobną kostkę.
  4. Głębokie naczynie żaroodporne smarujmy smalcem i wkładamy kapelusze pieczarek blaszkami do góry i nóżki. Na nie wrzucamy czosnek, sól i posypujemy tymiankiem.
  5. Posypujemy ewentualnie mąka lnianą.
  6. Potrawę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 220 stopni na około 10-15 minut.

 

Wskazówka:

Osoby spoza AIP mogą dorzucić siekaną paprykę i pieprz.

Wybornie smakuje z bajglem Paleo.

O Autorze

Life&Diet Coach, uzyskała dyplom Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego kierunku „Dietetyka w chorobach wewnętrznych i metabolicznych”. Specjalizuje się w żywieniu medycznym chorób przewlekłych i cywilizacyjnych. Założycielka i liderka Instytutu Medycyny Funkcjonalnej. Współpracuje z Polskim Towarzystwem Stwardnienia Rozsianego. Prelegentka konferencji naukowych, dedykowanych zawodom medycznym w dziedzinie aktualnych metod leczenia i medycyny zintegrowanej. Ściśle współpracuje z lekarzami specjalizującymi się w neurologii, endokrynologii, medycynie bioinformacyjnej, Tradycyjnej Medycynie Chińskiej i immunologii. Prowadzi konsultacje i terapie funkcjonalne w obszarach detoksu i oczyszczania organizmu, medycyny komórkowej, żywienia klinicznego i pracy z Ego, znanej jako rozwój osobisty. Układa indywidualne plany funkcjonalnego powrotu do zdrowia osobom chorującym na celiakię, chorobę Hashimoto, stwardnienie rozsiane, reumatoidalne zapalenie stawów, choroby neurodegeneracyjne, chorobę Leśniowskiego – Crohna, colitis ulcerosa, chorobę Gravesa – Basedowa, choroby układu krążenia, nowotwory i wszelkie inne o charakterze przewlekłym. Członkini stowarzyszenia „Dziennikarze dla Zdrowia”. Wielokrotny gość audycji „Radiowa Klinika Zdrowia” w radiu RPL. Prowadzi autorskiego bloga www.paleolifestyle.pl. Pisze artykuły naukowe dla czasopisma E!STILO, Harmonia Życia oraz magazynu VIP. Współpracuje z cateringiem żywieniowym Slim Team w obszarze spersonalizowanych diet leczniczych. Tłumaczy badania medyczne i wybitnie łączy medycynę Wschodu i Zachodu.

Podobne Posty

Zostaw odpowiedź

Twój e-mail nie zostanie opublikowany