Proste i smaczne połączenie grzybów, cebuli i czosnku. Wyśmienicie łamią smak mięsa i nadają daniu apetyczny aromat. Dzięki pieczeniu zachowują walory smakowe i nie tracą swojej okazałości. Mogą zastąpić sałatkę bądź stanowić dodatek do kanapek.

Składniki:

  • ½ kg pieczarek
  • 1 drobno siekana szalotka
  • 6 ząbków czosnku drobno siekane
  • Szczypta tymianku
  • Sól
  • Smalec gęsi
  • Opcjonalnie 1 łyżka mąki lnianej

Sposób przygotowania:

  1. Pieczarki obieramy i kroimy w ćwiartki kapelusze.
  2. Nóżki kroimy w większą kostkę.
  3. Czosnek obieramy i kroimy w drobną kostkę.
  4. Głębokie naczynie żaroodporne smarujmy smalcem i wkładamy kapelusze pieczarek blaszkami do góry i nóżki. Na nie wrzucamy czosnek, sól i posypujemy tymiankiem.
  5. Posypujemy ewentualnie mąka lnianą.
  6. Potrawę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 220 stopni na około 10-15 minut.

 

Wskazówka:

Osoby spoza AIP mogą dorzucić siekaną paprykę i pieprz.

Wybornie smakuje z bajglem Paleo.

O Autorze

Absolwentka Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego, dietetyk kliniczny, publicysta prasowy i redaktor telewizyjny. Założycielka i liderka Klubu Medycyny Funkcjonalnej. Współtworzy Polską Akademię Zdrowia. Współpracuje z Polskim Towarzystwem Stwardnienia Rozsianego. Jest autorką wykładów i szkoleń poświęconych diagnostyce i leczeniu chorób przewlekłych. Tłumaczy badania medyczne. Prowadzi konsultacje żywieniowe i układa indywidualne plany leczenia funkcjonalnego. Jest autorką niezliczonych artykułów naukowych. Pisze dla magazynu E!STILO i prowadzi autorskiego bloga www.paleolifestyle.pl

Podobne Posty

Zostaw odpowiedź

Twój e-mail nie zostanie opublikowany