Fantastyczna dawka protein na początek dnia. Ryby powinny stanowić nieodzowny element naszej diety, z uwagi na ich kwasy tłuszczowe, substancje odżywcze i zapotrzebowanie energetyczne. Najlepsze są te, odławiane na pełnym morzu – warto o tym pamiętać.

Składniki:

  • 500g filetu z łososia
  • 3 małe buraczki
  • Tymianek
  • czosnek
  • Sól
  • Cytryna
  • Olej lniany

 

Dip koperkowo-cytrynowy:

  • Awokado
  • Pęczek siekanego koperku
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • Sól

 

  1. Buraczki gotujemy i kroimy w grubsze pół talarki.
  2. Łososia myjemy, osuszamy i przyprawiamy.
  3. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy 20 minut w temperaturze 150C.
  4. W międzyczasie przygotowujemy dip mieszając z sobą wszystkie składniki.
  5. Wystudzonego łososia kroimy w paski i układamy na talerzu naprzemiennie: burak, łosoś, burak, łosoś.
  6. Posypujemy szczyptą tymianku i kropimy olejem lnianym.

Podajemy z dipem i plastrem cytryny.

O Autorze

Life&Diet Coach, uzyskała dyplom Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego kierunku „Dietetyka w chorobach wewnętrznych i metabolicznych”. Specjalizuje się w żywieniu medycznym chorób przewlekłych i cywilizacyjnych. Założycielka i liderka Instytutu Medycyny Funkcjonalnej. Współpracuje z Polskim Towarzystwem Stwardnienia Rozsianego. Prelegentka konferencji naukowych, dedykowanych zawodom medycznym w dziedzinie aktualnych metod leczenia i medycyny zintegrowanej. Ściśle współpracuje z lekarzami specjalizującymi się w neurologii, endokrynologii, medycynie bioinformacyjnej, Tradycyjnej Medycynie Chińskiej i immunologii. Prowadzi konsultacje i terapie funkcjonalne w obszarach detoksu i oczyszczania organizmu, medycyny komórkowej, żywienia klinicznego i pracy z Ego, znanej jako rozwój osobisty. Układa indywidualne plany funkcjonalnego powrotu do zdrowia osobom chorującym na celiakię, chorobę Hashimoto, stwardnienie rozsiane, reumatoidalne zapalenie stawów, choroby neurodegeneracyjne, chorobę Leśniowskiego – Crohna, colitis ulcerosa, chorobę Gravesa – Basedowa, choroby układu krążenia, nowotwory i wszelkie inne o charakterze przewlekłym. Członkini stowarzyszenia „Dziennikarze dla Zdrowia”. Wielokrotny gość audycji „Radiowa Klinika Zdrowia” w radiu RPL. Prowadzi autorskiego bloga www.paleolifestyle.pl. Pisze artykuły naukowe dla czasopisma E!STILO, Harmonia Życia oraz magazynu VIP. Współpracuje z cateringiem żywieniowym Slim Team w obszarze spersonalizowanych diet leczniczych. Tłumaczy badania medyczne i wybitnie łączy medycynę Wschodu i Zachodu.

Podobne Posty

Zostaw odpowiedź

Twój e-mail nie zostanie opublikowany