Zupy kremy to idealne rozwiązanie na każdą porę dnia. W zależności od preferencji smakowych i przekonań, drobne modyfikacje mogą sprawić, że będą one dobrym rozwiązaniem dla każdego. Dzisiaj krem z selera, w wersji także dla wegetarian. Seler jest źródłem witaminy C, witamin z grupy B, witaminy E. Spośród warzyw korzeniowych zawiera najwięcej fosforu i dostarcza także wapnia, cynku, potasu, magnezu oraz żelaza. Zatem korzystajmy z jego bioaktywnych właściwości leczniczych.

Składniki:

  • 2 korzenie selera
  • 1 duża cebula
  • 1 duży batat
  • 3 gałązki selera naciowego
  • 1,5 L bulionu z kości wołowych lub wywaru warzywnego (wege)
  • Smalec gęsi lub kokosowy (wege)
  • Sól
  • Natka pietruszki

Osoby poza protokołem mogą wzbogacić składniki o pieprz, gałkę muszkatołową i prażone orzechy. Jestem fanką orzechów macadamia i wybornie smakują w połączeniu z selerem.

  1. W garnku z grubym dnem topimy smalec i szklimy na nim pokrojona w kostkę cebulę.
  2. Dodaje obrane, również pokrojone w kostkę selery i batata oraz krojone w grubsze plastry łodygi selera. Obsmażamy ok 5 min.
  3. Całość zalewamy bulionem i dusimy ok 30 min do miękkości warzyw.
  4. Po tym czasie zawartość garnka miksujemy do uzyskania gładkiego kremu.
  5. Doprawiamy solą i podajemy z natką pietruszki.
  6. Osoby poza AIP doprawiają również gałką muszkatołową i pieprzem. Podają z prażonymi orzechami.

Smacznego!

O Autorze

Life&Diet Coach, uzyskała dyplom Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego kierunku „Dietetyka w chorobach wewnętrznych i metabolicznych”. Specjalizuje się w żywieniu medycznym chorób przewlekłych i cywilizacyjnych. Założycielka i liderka Instytutu Medycyny Funkcjonalnej. Współpracuje z Polskim Towarzystwem Stwardnienia Rozsianego. Prelegentka konferencji naukowych, dedykowanych zawodom medycznym w dziedzinie aktualnych metod leczenia i medycyny zintegrowanej. Ściśle współpracuje z lekarzami specjalizującymi się w neurologii, endokrynologii, medycynie bioinformacyjnej, Tradycyjnej Medycynie Chińskiej i immunologii. Prowadzi konsultacje i terapie funkcjonalne w obszarach detoksu i oczyszczania organizmu, medycyny komórkowej, żywienia klinicznego i pracy z Ego, znanej jako rozwój osobisty. Układa indywidualne plany funkcjonalnego powrotu do zdrowia osobom chorującym na celiakię, chorobę Hashimoto, stwardnienie rozsiane, reumatoidalne zapalenie stawów, choroby neurodegeneracyjne, chorobę Leśniowskiego – Crohna, colitis ulcerosa, chorobę Gravesa – Basedowa, choroby układu krążenia, nowotwory i wszelkie inne o charakterze przewlekłym. Członkini stowarzyszenia „Dziennikarze dla Zdrowia”. Wielokrotny gość audycji „Radiowa Klinika Zdrowia” w radiu RPL. Prowadzi autorskiego bloga www.paleolifestyle.pl. Pisze artykuły naukowe dla czasopisma E!STILO, Harmonia Życia oraz magazynu VIP. Współpracuje z cateringiem żywieniowym Slim Team w obszarze spersonalizowanych diet leczniczych. Tłumaczy badania medyczne i wybitnie łączy medycynę Wschodu i Zachodu.

Podobne Posty

Zostaw odpowiedź

Twój e-mail nie zostanie opublikowany