Sezam, szczególnie czarny wzmacnia wątrobę i nerki. Ma właściwości nawilżające, które korzystnie wpływają także na serce, śledzionę-trzustkę i płuca). Jasnobrązowe nasiona sezamu posiadają identyczne właściwości co nasiona czarne z tą różnicą, że działają łagodniej. W towarzystwie kwasów tłuszczowych omega-3 jest bardzo przydatny w dolegliwościach przewlekłych, które przyczyniają się do spadku masy ciała. Zapraszam wszystkich chuderlaków na danie, które w pełni zaspokoi najważniejsze potrzeby organizmu.

Składniki:

  • 2 filety dowolnej ryby po ok. 150 200 g każdy (u mnie był to łosoś pacyficzny)
  • 5 łyżek sosu sojowego jasnego
  • 1 łyżka syropu klonowego (opcjonalnie)
  • 2 łyżeczki startego imbiru
  • 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • 1 łyżka oleju sezamowego jasnego
  • 2 łyżki sezamu (jasnego lub czarnego)
  • Sok z cytryny do skropienia

Sposób przygotowania:

  1. Rybę umyj, osusz i z pozostałych składników, oprócz cytryny stwórz marynatę.
  2. Marynuj do 2h – im dłużej tym smak będzie bardziej wyrazisty.
  3. Piekarnik rozgrzej do 230°C, najlepiej z termoobiegiem.
  4. Ułóż rybę na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia  i piecz przez 10 minut maksymalnie, w zależności od grubości fileta i jego rodzaju.
  5.  Na chwilę przed końcem posyp wierzch sezamem.
  6. Resztę marynaty podgotuj na gazie aż zgęstnieje.
  7. Następnie połącz ją z olejem sezamowym i tak powstałym sosem posmaruj wierzch ryby.
  8. Podawaj z grillowanymi warzywami.

Smacznego!

 

O Autorze

Trener postaw żywieniowych, założycielka i twórca Instytutu Medycyny Funkcjonalnej, Master Psychologii Sukcesu i zmiany osobistej. roczne i półroczne plany zdrowienia w programie „DO SELF”. Skupia się na interakcjach między środowiskiem a układem pokarmowym, hormonalnym, odpornościowym, nerwowym oraz układem krążenia. Łączy medycynę funkcjonalną z technikami mindfulness. Z wykształcenia dziennikarka. Pisze dla czasopisma E!STILO, Harmonii Życia oraz magazynu VIP. Prowadzi wykłady z zakresu zmiany postaw żywieniowych w Polskim Towarzystwie Stwardnienia Rozsianego. Członek stowarzyszenia „Dziennikarze dla Zdrowia”. Ekspert Żywieniowy w radiu RPL i na portalu abc zdrowie. Tłumaczy artykuły z portalu Science Daily, który jest źródłem światowych doniesień naukowych z dziedziny zdrowia i medycyny.

Podobne Posty

Zostaw odpowiedź

Twój e-mail nie zostanie opublikowany