Sezam, szczególnie czarny wzmacnia wątrobę i nerki. Ma właściwości nawilżające, które korzystnie wpływają także na serce, śledzionę-trzustkę i płuca). Jasnobrązowe nasiona sezamu posiadają identyczne właściwości co nasiona czarne z tą różnicą, że działają łagodniej. W towarzystwie kwasów tłuszczowych omega-3 jest bardzo przydatny w dolegliwościach przewlekłych, które przyczyniają się do spadku masy ciała. Zapraszam wszystkich chuderlaków na danie, które w pełni zaspokoi najważniejsze potrzeby organizmu.

Składniki:

  • 2 filety dowolnej ryby po ok. 150 200 g każdy (u mnie był to łosoś pacyficzny)
  • 5 łyżek sosu sojowego jasnego
  • 1 łyżka syropu klonowego (opcjonalnie)
  • 2 łyżeczki startego imbiru
  • 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • 1 łyżka oleju sezamowego jasnego
  • 2 łyżki sezamu (jasnego lub czarnego)
  • Sok z cytryny do skropienia

Sposób przygotowania:

  1. Rybę umyj, osusz i z pozostałych składników, oprócz cytryny stwórz marynatę.
  2. Marynuj do 2h – im dłużej tym smak będzie bardziej wyrazisty.
  3. Piekarnik rozgrzej do 230°C, najlepiej z termoobiegiem.
  4. Ułóż rybę na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia  i piecz przez 10 minut maksymalnie, w zależności od grubości fileta i jego rodzaju.
  5.  Na chwilę przed końcem posyp wierzch sezamem.
  6. Resztę marynaty podgotuj na gazie aż zgęstnieje.
  7. Następnie połącz ją z olejem sezamowym i tak powstałym sosem posmaruj wierzch ryby.
  8. Podawaj z grillowanymi warzywami.

Smacznego!

 

O Autorze

Life&Diet Coach, uzyskała dyplom Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego kierunku „Dietetyka w chorobach wewnętrznych i metabolicznych”. Specjalizuje się w żywieniu medycznym chorób przewlekłych i cywilizacyjnych. Założycielka i liderka Instytutu Medycyny Funkcjonalnej. Współpracuje z Polskim Towarzystwem Stwardnienia Rozsianego. Prelegentka konferencji naukowych, dedykowanych zawodom medycznym w dziedzinie aktualnych metod leczenia i medycyny zintegrowanej. Ściśle współpracuje z lekarzami specjalizującymi się w neurologii, endokrynologii, medycynie bioinformacyjnej, Tradycyjnej Medycynie Chińskiej i immunologii. Prowadzi konsultacje i terapie funkcjonalne w obszarach detoksu i oczyszczania organizmu, medycyny komórkowej, żywienia klinicznego i pracy z Ego, znanej jako rozwój osobisty. Układa indywidualne plany funkcjonalnego powrotu do zdrowia osobom chorującym na celiakię, chorobę Hashimoto, stwardnienie rozsiane, reumatoidalne zapalenie stawów, choroby neurodegeneracyjne, chorobę Leśniowskiego – Crohna, colitis ulcerosa, chorobę Gravesa – Basedowa, choroby układu krążenia, nowotwory i wszelkie inne o charakterze przewlekłym. Członkini stowarzyszenia „Dziennikarze dla Zdrowia”. Wielokrotny gość audycji „Radiowa Klinika Zdrowia” w radiu RPL. Prowadzi autorskiego bloga www.paleolifestyle.pl. Pisze artykuły naukowe dla czasopisma E!STILO, Harmonia Życia oraz magazynu VIP. Współpracuje z cateringiem żywieniowym Slim Team w obszarze spersonalizowanych diet leczniczych. Tłumaczy badania medyczne i wybitnie łączy medycynę Wschodu i Zachodu.

Podobne Posty

Zostaw odpowiedź

Twój e-mail nie zostanie opublikowany