Wbrew wyobrażeniom, Paleo to nie tylko mąka kokosowa, stewia i karob. To przede wszystkim mięso. W dodatku w tradycyjnych wydaniach. Golonka w kapuście, schab pieczony czy gulasz to tylko niektóre przysmaki z polskich stołów. Moją propozycją jest mielony. Tradycyjny mielony z grzybami w dodatku smażony na smalcu.

Składniki:

  • ½ kg mięsa mielonego ( łopatka, karkówka, szynka)
  • 300 g grzybów (możemy wykorzystać pieczarki poza sezonem, co też czynię)
  • Szczypta tymianku
  • Szczypta estragonu
  • Sól morska
  • 1 cebula
  • Smalec gęsi
  • Woda

 

  1. Grzyby i cebulę drobno siekamy i dodajemy do mięsa.
  2. Dodajemy przyprawy i odrobinę wody.
  3. Wyrabiamy ciasto i smażymy na rozgrzanym smalcu.
  4. Idealnie smakuje z sałatką z kiszonych ogórków.

 

Wskazówka:

Osoby poza protokołem mogą śmiało zastąpić pieczarki siekaną papryką.

 

Smacznego !

O Autorze

Trener postaw żywieniowych, założycielka i twórca Instytutu Medycyny Funkcjonalnej, Master Psychologii Sukcesu i zmiany osobistej. roczne i półroczne plany zdrowienia w programie „DO SELF”. Skupia się na interakcjach między środowiskiem a układem pokarmowym, hormonalnym, odpornościowym, nerwowym oraz układem krążenia. Łączy medycynę funkcjonalną z technikami mindfulness. Z wykształcenia dziennikarka. Pisze dla czasopisma E!STILO, Harmonii Życia oraz magazynu VIP. Prowadzi wykłady z zakresu zmiany postaw żywieniowych w Polskim Towarzystwie Stwardnienia Rozsianego. Członek stowarzyszenia „Dziennikarze dla Zdrowia”. Ekspert Żywieniowy w radiu RPL i na portalu abc zdrowie. Tłumaczy artykuły z portalu Science Daily, który jest źródłem światowych doniesień naukowych z dziedziny zdrowia i medycyny.

Podobne Posty

Zostaw odpowiedź

Twój e-mail nie zostanie opublikowany