Niby mięso w połączeniu z węglowodanami nie jest wskazane, to fakt. To problematyczne połączenie może bardzo obciążyć układ pokarmowy i doprowadzić do wzdęć, nadmiernej ilości gazów lub rozrosty bakteryjnego, który musiał pojawić się już wcześniej. W procesach zdrowienia bardzo istotne jest wsparcie trawienia, dlatego poniższe danie polecam szczególnie tym, którzy zaczynają zmieniać swoje nawyki żywieniowe lub doprowadzili do remisji swoją chorobę:

Składniki:

  • 300g mięsa wołowego od krów karmionych trawą, wcześniej zmielonego
  • 1 duży batat, starty na grubych oczkach
  • 1 cebula pokrojona w kostkę
  • 3 roztrzepane jajka
  • 2 siekane ząbki czosnku
  • 1 łyżka smalcu gęsiego
  • 250ml przecieru pomidorowego
  • 1 łyżeczka chili
  • ½ łyżeczki kminku
  • ½ łyżeczki oregano
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

  1. Rozgrzewamy piekarnik do 220 C.
  2. W tym czasie na patelni topimy tłuszcz i dusimy na nim cebulę i czosnek.
  3. Gdy cebula zaczyna mięknąć, dodajemy mieloną wołowinę i łączymy z pozostałymi składnikami.
  4. Dodajemy przyprawy i dokładnie mieszamy.
  5. Następnie dodajemy startego ziemniaka i pod przykryciem dusimy wszystko około 10 minut.
  6. W międzyczasie przygotowujemy jajka – umieszczamy w miseczce i roztrzepujemy.
  7. Dolewamy do mięsa i wszystko razem energicznie łączymy.
  8. Całość umieszczamy w naczyniu żaroodpornym i pieczemy bez przykrycia 30 – 40 minut.

 

Wskazówka:

Na każda porę dnia.

Smacznego!

O Autorze

Trener postaw żywieniowych, założycielka i twórca Instytutu Medycyny Funkcjonalnej, Master Psychologii Sukcesu i zmiany osobistej. roczne i półroczne plany zdrowienia w programie „DO SELF”. Skupia się na interakcjach między środowiskiem a układem pokarmowym, hormonalnym, odpornościowym, nerwowym oraz układem krążenia. Łączy medycynę funkcjonalną z technikami mindfulness. Z wykształcenia dziennikarka. Pisze dla czasopisma E!STILO, Harmonii Życia oraz magazynu VIP. Prowadzi wykłady z zakresu zmiany postaw żywieniowych w Polskim Towarzystwie Stwardnienia Rozsianego. Członek stowarzyszenia „Dziennikarze dla Zdrowia”. Ekspert Żywieniowy w radiu RPL i na portalu abc zdrowie. Tłumaczy artykuły z portalu Science Daily, który jest źródłem światowych doniesień naukowych z dziedziny zdrowia i medycyny.

Podobne Posty

Jedna odpowiedź

  1. Grzegorz Klonek

    Bardzo ciekawy blog, poruszający problematykę żywienia w przebiegu takich chorób jak Hashimoto, choroba Gravesa – Basedowa czy RZS. Wiele osób pokłada ogromne nadzieje w farmakoterapii zapominając, że dieta i zmiana stylu życia to kluczowe elementy leczenia wielu chorób przewlekłych. Bez zmiany trybu życia leczenie po prostu się nie powiedzie.

    Odpowiedz

Zostaw odpowiedź

Twój e-mail nie zostanie opublikowany