Niby mięso w połączeniu z węglowodanami nie jest wskazane, to fakt. To problematyczne połączenie może bardzo obciążyć układ pokarmowy i doprowadzić do wzdęć, nadmiernej ilości gazów lub rozrosty bakteryjnego, który musiał pojawić się już wcześniej. W procesach zdrowienia bardzo istotne jest wsparcie trawienia, dlatego poniższe danie polecam szczególnie tym, którzy zaczynają zmieniać swoje nawyki żywieniowe lub doprowadzili do remisji swoją chorobę:

Składniki:

  • 300g mięsa wołowego od krów karmionych trawą, wcześniej zmielonego
  • 1 duży batat, starty na grubych oczkach
  • 1 cebula pokrojona w kostkę
  • 3 roztrzepane jajka
  • 2 siekane ząbki czosnku
  • 1 łyżka smalcu gęsiego
  • 250ml przecieru pomidorowego
  • 1 łyżeczka chili
  • ½ łyżeczki kminku
  • ½ łyżeczki oregano
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

  1. Rozgrzewamy piekarnik do 220 C.
  2. W tym czasie na patelni topimy tłuszcz i dusimy na nim cebulę i czosnek.
  3. Gdy cebula zaczyna mięknąć, dodajemy mieloną wołowinę i łączymy z pozostałymi składnikami.
  4. Dodajemy przyprawy i dokładnie mieszamy.
  5. Następnie dodajemy startego ziemniaka i pod przykryciem dusimy wszystko około 10 minut.
  6. W międzyczasie przygotowujemy jajka – umieszczamy w miseczce i roztrzepujemy.
  7. Dolewamy do mięsa i wszystko razem energicznie łączymy.
  8. Całość umieszczamy w naczyniu żaroodpornym i pieczemy bez przykrycia 30 – 40 minut.

 

Wskazówka:

Na każda porę dnia.

Smacznego!

O Autorze

Life&Diet Coach, uzyskała dyplom Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego kierunku „Dietetyka w chorobach wewnętrznych i metabolicznych”. Specjalizuje się w żywieniu medycznym chorób przewlekłych i cywilizacyjnych. Założycielka i liderka Instytutu Medycyny Funkcjonalnej. Współpracuje z Polskim Towarzystwem Stwardnienia Rozsianego. Prelegentka konferencji naukowych, dedykowanych zawodom medycznym w dziedzinie aktualnych metod leczenia i medycyny zintegrowanej. Ściśle współpracuje z lekarzami specjalizującymi się w neurologii, endokrynologii, medycynie bioinformacyjnej, Tradycyjnej Medycynie Chińskiej i immunologii. Prowadzi konsultacje i terapie funkcjonalne w obszarach detoksu i oczyszczania organizmu, medycyny komórkowej, żywienia klinicznego i pracy z Ego, znanej jako rozwój osobisty. Układa indywidualne plany funkcjonalnego powrotu do zdrowia osobom chorującym na celiakię, chorobę Hashimoto, stwardnienie rozsiane, reumatoidalne zapalenie stawów, choroby neurodegeneracyjne, chorobę Leśniowskiego – Crohna, colitis ulcerosa, chorobę Gravesa – Basedowa, choroby układu krążenia, nowotwory i wszelkie inne o charakterze przewlekłym. Członkini stowarzyszenia „Dziennikarze dla Zdrowia”. Wielokrotny gość audycji „Radiowa Klinika Zdrowia” w radiu RPL. Prowadzi autorskiego bloga www.paleolifestyle.pl. Pisze artykuły naukowe dla czasopisma E!STILO, Harmonia Życia oraz magazynu VIP. Współpracuje z cateringiem żywieniowym Slim Team w obszarze spersonalizowanych diet leczniczych. Tłumaczy badania medyczne i wybitnie łączy medycynę Wschodu i Zachodu.

Podobne Posty

Zostaw odpowiedź

Twój e-mail nie zostanie opublikowany