Kolejny faworyt bogaty w witaminy i substancje odżywcze. Szpinak, bo o nim mowa, posiada właściwości przeciwnowotworowe i przeciwmiażdżycowe. Zawdzięcza to beta-karotenowi, witaminie C oraz luteinie. Poza tym jest bogaty w żelazo, kwas foliowy i potas. Dzisiaj w wydaniu przepysznej zupy, na którą wszystkich zapraszam.

Składniki:

  • 700 g szpinaku,
  • 1 duża cebula,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 500 ml wywaru w kości wołowych,
  • 500 ml mleka kokosowego,
  • Otarta skórka z cytryny,
  • Smalec gęsi,
  • Sok z cytryny (opcjonalnie),
  • Sól.

 

  1. W garnku rozpuszczamy smalec i podsmażamy na nim obraną i posiekaną cebulę oraz czosnek.
  2. Następnie do garnka dodajemy wywar wraz z mlekiem.
  3. Gdy zaczną się gotować, umieszczamy w garnku także ¾ ilości szpinaku. Szpinak powinien się dusić aż do czasu, gdy zmięknie.
  4. Chwilę przed podaniem do garnka wrzucamy resztę szpinaku, dzięki czemu zupa będzie miała ładny kolor i świeży smak.
  5. Doprawiamy ją solą i ewentualnie sokiem z cytryny.

 

 

Wskazówka:

Świeżości również nada potrawie siekana natka pietruszki.

Smacznego !

O Autorze

Life&Diet Coach, uzyskała dyplom Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego kierunku „Dietetyka w chorobach wewnętrznych i metabolicznych”. Specjalizuje się w żywieniu medycznym chorób przewlekłych i cywilizacyjnych. Założycielka i liderka Instytutu Medycyny Funkcjonalnej. Współpracuje z Polskim Towarzystwem Stwardnienia Rozsianego. Prelegentka konferencji naukowych, dedykowanych zawodom medycznym w dziedzinie aktualnych metod leczenia i medycyny zintegrowanej. Ściśle współpracuje z lekarzami specjalizującymi się w neurologii, endokrynologii, medycynie bioinformacyjnej, Tradycyjnej Medycynie Chińskiej i immunologii. Prowadzi konsultacje i terapie funkcjonalne w obszarach detoksu i oczyszczania organizmu, medycyny komórkowej, żywienia klinicznego i pracy z Ego, znanej jako rozwój osobisty. Układa indywidualne plany funkcjonalnego powrotu do zdrowia osobom chorującym na celiakię, chorobę Hashimoto, stwardnienie rozsiane, reumatoidalne zapalenie stawów, choroby neurodegeneracyjne, chorobę Leśniowskiego – Crohna, colitis ulcerosa, chorobę Gravesa – Basedowa, choroby układu krążenia, nowotwory i wszelkie inne o charakterze przewlekłym. Członkini stowarzyszenia „Dziennikarze dla Zdrowia”. Wielokrotny gość audycji „Radiowa Klinika Zdrowia” w radiu RPL. Prowadzi autorskiego bloga www.paleolifestyle.pl. Pisze artykuły naukowe dla czasopisma E!STILO, Harmonia Życia oraz magazynu VIP. Współpracuje z cateringiem żywieniowym Slim Team w obszarze spersonalizowanych diet leczniczych. Tłumaczy badania medyczne i wybitnie łączy medycynę Wschodu i Zachodu.

Podobne Posty

Zostaw odpowiedź

Twój e-mail nie zostanie opublikowany