Należy do nienasyconych kwasów tłuszczowych i jak większość organicznych kwasów, ma nieocenione właściwości grzybobójcze. Od wieków jest wykorzystywany jako środek przeciwbakteryjny i przeciwgrzybiczy do produkcji mydeł. W ciągu ostatnich 50 lat znalazł zastosowanie zarówno w procesach in vitro, jako inhibitor drożdży i pleśni w produktach spożywczych oraz w medycynie jako miejscowy i ogólnoustrojowy lek przeciwgrzybiczy. Badania wykazały, że jest 6 razy skuteczniejszy od kwasu kaprylowego, odnosząc tym samym spektakularne efekty w utrzymaniu równowagi flory bakteryjnej jelit i pochwy.

Grzybobójcze działanie kwasów tłuszczowych zostało dobrze udokumentowane z czego jasno wynika, że kwas undecylenowy stosuje się z sukcesami w leczeniu wewnętrznych chorób o podłożu grzybiczo – drożdżakowym, czego przykładem jest Candida, chociażby w USA. W Polsce kwas undecylenowy dostępny jest w aptekach tylko w preparatach przeznaczonych do użytku zewnętrznego. Z uwagi na swój nieprzyjemny smak i zapach, kwas undecylenowy zastąpiono solami wapnia, magnezu i sodu z tego kwasu. Niestety przeciwgrzybicze działanie tych soli przy pH powyżej 6,0 wykazuje się mniejszą aktywnością. Może to być związane z tłumieniem jonizacji soli.

facebook-32x32 W każdym razie osoby posiadające alkaliczny odczyn pH przewodu pokarmowego znajdują się w grupie ryzyka osób, u których nastąpił niekontrolowany rozrost Candidy. Warto to sprawdzić przy pomocy nieinwazyjnego testu, który przeprowadza się od razu po przebudzeniu i polega na splunięciu do wcześniej przygotowanej szklanki z wodą i odczekaniu kwadransa. Po tym czasie zakręcamy szklanką i sprawdzamy plwocinę. Jeśli pozostała na górze, wszystko ok. Oczyszczamy układ pokarmowy profilaktycznie. Jeśli wytworzyły się języki i ciężar opadł na dno, wówczas otrzymujemy od swojego organizmu sygnał do działania. Najlepiej od razu.

Do najważniejszych zadań kwasu undecylenowego należy zahamowanie morfogenezy Candida. Badania opublikowane w Journal of American Medical Association jasno wskazują na związek między zakażeniem drożdżakowym pochwy a przerostem Candidy w przewodzie pokarmowym. Wykazano również fenomenalne właściwości kwasu undecylenowego w przypadku wirusa opryszczki. Osoby przyjmujące kwas undecylenowy zanotowały spadek częstotliwości ataku wirusa oraz osłabiony i skrócony czas aktywności wirusa. Jednak działanie przeciwwirusowe uznano jako krótkotrwałe i zależne od etapu ataku wirusa.

Już małe dawki kwasu undecylenowego i jego sole stanowią duże wyzwanie dla „zagrzybiałych” organizmów. Na rynku światowym dostępne są produkty terapeutyczne występujące w postaci kapsułek, proszku i żelowych tabletek. Proponowane dawki są bezpieczne i nie przekraczają zalecanych dawek. W przypadku osób dorosłych dzienne zapotrzebowanie zazwyczaj wynosi 450-750mg kwasu podzielone na trzy dawki.

Kwas undecylenowy w połączeniu z probiotykami, olejem z oregano, gorzknikiem kanadyjskim czy naparem Pao d’Arco skutecznie wspiera organizm w walce z rozrastającym się grzybem.

Źródło: http://www.altmedrev.com/publications/7/1/68.pdf

http://www.candidaplan.com/candida-plan/overview/

O Autorze

Trener postaw żywieniowych, założycielka i twórca Instytutu Medycyny Funkcjonalnej, Master Psychologii Sukcesu i zmiany osobistej. roczne i półroczne plany zdrowienia w programie „DO SELF”. Skupia się na interakcjach między środowiskiem a układem pokarmowym, hormonalnym, odpornościowym, nerwowym oraz układem krążenia. Łączy medycynę funkcjonalną z technikami mindfulness. Z wykształcenia dziennikarka. Pisze dla czasopisma E!STILO, Harmonii Życia oraz magazynu VIP. Prowadzi wykłady z zakresu zmiany postaw żywieniowych w Polskim Towarzystwie Stwardnienia Rozsianego. Członek stowarzyszenia „Dziennikarze dla Zdrowia”. Ekspert Żywieniowy w radiu RPL i na portalu abc zdrowie. Tłumaczy artykuły z portalu Science Daily, który jest źródłem światowych doniesień naukowych z dziedziny zdrowia i medycyny.

Podobne Posty

6 komentarzy

  1. Katarzyna

    Test z Candidy już dawno jest zatwierdzony jako nieskuteczny i nie dający podstaw do diagnozy mowiacej o przeroście Candidy

    Odpowiedz
    • Magda

      Byłoby fantastycznie, gdybyś podzieliła się z nami badaniami odnośnie swojego posta. Jestem daleka od nazywania testu diagnozą, gdyż z pewnością nie daje on 100% gwarancji i jednocześnie z moich obserwacji wynika, że jego wynik pokrywa się z diagnostyką lekarską.

      Odpowiedz
  2. Agnieszka

    Skoro alkaliczny odczyn ph jest ryzykowny z uwagi na rozrost candidy, to powinniśmy zakwaszać układ pokarmowy żeby nie doszło do rozrostu grzybów? Czyli kawa, czekolada, białko, ograniczenie warzyw….

    Odpowiedz
    • Magda

      Z jednej strony wydaje się to logiczne i jednocześnie wcale tak nie jest. Rozrost grzybów ma wiele ojców a kawa, czekolada, białko obciążają śluzówkę jelit poprzez dostarczanie pożywienia patogennej florze jelitowej jelitowej. To ona z kolei przyczynia się do powstawania środowiska alkalicznego poprzez własne produkty przemiany materii. Ograniczenie warzyw :)? Hmm…traktuje Twój wpis jako bardzo przewrotny

      Odpowiedz
      • Agnieszka

        Upraszczając – dieta warzywna = dieta zasadowa. Jeśli chcemy osiągnąć zakwaszenie organizmu unikamy warzyw (ograniczamy spożycie). Nie widzę tu przewrotności. Przewrotne dla mnie jest to co przeczytałam wyżej – no bo jeśli środowisko alkaliczne jest niewskazane to po co się katować zakazem spożywania czekolady, kawy (zalecenie dietetyków)… Skoro i tak cokolwiek nie zjemy (przy zakażeniu candidą) ostatecznie zawsze środowisko będzie alkaliczne, a dodatkowo spożywając produkty zakwaszające przy jednoczesnym zażywaniu udecylenu gwarantujemy lepsze działanie tegoż.

      • Magda

        pH organizmu jest różne w różnych częściach ciała. Myślę, że nie rozumiemy się do końca. Środowisko alkaliczne w jelitach jest skutkiem zachwiania równowagi flory jelitowej, a ta z kolei powstać może w wyniku chociażby osłabienia układu odpornościowego. Zakwaszać możemy środowisko żołądka natomiast w przypadku jelit problemem nie jest alkaliczny odczyn. Problemem jest dysbioza jelit w wyniku której powstało środowisko zasadowe. Dużym nieporozumieniem byłoby koncentrowanie się na „zakwaszaniu jelit”, jeśli o tym mówisz, w momencie gdy nie znamy przyczyny takiej sytuacji. Przerost candidy nie jest przyczyną. Jest kolejnym objawem.

Zostaw odpowiedź

Twój e-mail nie zostanie opublikowany