Dynia to niewątpliwie warzywo królujące jesienią w kuchniach. Istnieje na nią wiele sposób przygotowania. Można ją gotować na parze, nafaszerować, usmażyć, dodawać do potrawek, zup czy leczo, robić pyszne placuszki – słodkie lub wytrawne. Owoce dyni mają wiele cennych właściwości leczniczych, odżywczych i dietetycznych. To właśnie dzięki tym właściwościom powinna ona znajdować się w menu każdego z nas. Dodatkowo ma niewiele kalorii, sporo błonnika i szybko syci.

Dynia – właściwości

Dynia jest źródłem wielu cennych składników odżywczych. Przede wszystkim zawiera takie pierwiastki jak:

  • potas! (278mg/100g),
  • wapń (66mg/100g),
  • fosfor (43mg/100g),
  • magnez (14mg/100g)
  • żelazo (0,8mg/100g).

Występują także śladowe ilości selenu, miedzi, manganu czy cynku.

Dynia dostarcza niewiele kalorii, co można uznać za cechę większości warzyw. Jednak to nie oznacza, że można jednoznacznie powiedzieć ile dokładnie tych kalorii ona dostarcza. W zależności od rodzaju dyni różnią się one zawartością węglowodanów, błonnika i wody, przez co kaloryczność każdej odmiany jest nieco inna. Jak się okazuje, najmniej kaloryczna jest dynia zwyczajna i makaronowa, a najwięcej kilokalorii będzie miała dynia piżmowa.

Indeks glikemiczny dyni jest dosyć wysoki, jednak nie oznacza to, że osoby chorujące na cukrzycę mają wystrzegać się tego warzywa. Wystarczy zwrócić szczególną uwagę na sposób obróbki. Osoby takie na pewno powinny zrezygnować z zup, kremów i gotowanej dyni, gdyż im bardziej warzywo przetworzone, tym indeks jest wyższy.

Ale czy tylko miąższ zasługuje na uwagę? Otóż nie! Pestki dyni to również super wybór!

Właściwości pestek dyni

Pestki dyni zawierają mnóstwo mikroelementów, dzięki czemu są cennym składnikiem naszej diety w postaci dodatków do sałatek, zup czy pieczywa. Sprawdzą się również chrupane same, jako przekąska do serialu 🙂

Wśród cennych składników, które zawierają możemy wymienić np: witaminę A, C, E i K, witaminę B6, tiaminę, ryboflawinę, niacynę oraz kwas foliowy. Dodatkowo, w składzie pestek znajdziemy także minerały takie jak: cynk, żelazo, wapń, magnez, fosfor oraz potas. Zawierają cenne kwasy tłuszczowe, które jak wiadomo, mają korzystny wpływ na nasz organizm.

Niestety, pestki są dosyć kaloryczne, ponieważ 100 g produktu dostarcza nam aż 560 kcal.

Także jeśli już wiemy wszystko na temat dyni i jej prozdrowotnych właściwości, przyszedł czas na przepis na pyszną zupę krem z pestkami dyni!

Do przygotowania naszej zupy potrzebujemy: 

  • 1 kg dyni np. Hokkaido
  • 1 litr wody
  • 200 ml mleczka kokosowego
  • 1 cebulę
  • 1 ząbek czosnku
  • świeży imbir, kawałek ok. 5 cm
  • 1 łyżeczkę ksylitolu
  • 50 g pestek dyni
  • 1 łyżka oleju kokosowego (do smażenia)
  • przyprawy do smaku: sól, pieprz, zioła

Sposób przygotowania:

Dynię należy oczyścić, obrać i pokroić na małe kawałki. Cebulę i czosnek posiekać i podsmażyć na oleju. Imbir trzeba obrać i zetrzeć na tarce.

Do dużego garnka przełóż dynię, imbir i ksylitol. Dodaj podsmażoną cebulę z czosnkiem i duś wszystko przez 5 min pod przykryciem. Dodaj wodę i przyprawy według swoich potrzeb. Całość gotuj aż dynia będzie miękka, ok. 10 min.

Gdy wszystko się ugotuje, zmiksuj zupę na gładko blenderem. Na koniec dodaj mleczko kokosowe i jeszcze raz zagotuj. Podawaj z pestkami dyni, prażonymi na suchej patelni.

Smacznego!