Sezon w pełni a dynia to skarbnica wartości odżywczych. Działa odkwaszająco na organizm, wzmacnia układ odpornościowy. I co ważne, nawet po ugotowaniu nie traci cennych właściwości. Dzisiaj zapraszam na krem, w którym pestki zastąpią makaron bądź ryż.

Składniki:

1,5 kg dyni

200 ml mleka kokosowego

0,5 l bulionu warzywnego

2 ząbki czosnku

400 g łuskanych pestek dyni (osoby na protokole rezygnują z pestek)

Sól morska,

(osoby spoza AIP dorzucają szczyptę gałki muszkatołowej i szczyptę białego pieprzu)

  1. Dynię obieramy i kroimy w kostkę.
  2. Zalewamy mlekiem i bulionem. Solimy.
  3. Gotujemy do miękkości (ok 15 minut w zależności od gatunku dyni).
  4. Dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę i gotujemy jeszcze 5 minut. Miksujemy na gładkie puree. To jest dobry moment by doprawić gałką i pieprzem.
  5. Podajemy z uprażonymi na suchej patelni pestkami dyni.

Wskazówka:

Warto eksperymentować z różnymi gatunkami dyni – każdy daje zupę o nieco innym smaku.

O Autorze

Life&Diet Coach, uzyskała dyplom Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego kierunku „Dietetyka w chorobach wewnętrznych i metabolicznych”. Specjalizuje się w żywieniu medycznym chorób przewlekłych i cywilizacyjnych. Założycielka i liderka Instytutu Medycyny Funkcjonalnej. Współpracuje z Polskim Towarzystwem Stwardnienia Rozsianego. Prelegentka konferencji naukowych, dedykowanych zawodom medycznym w dziedzinie aktualnych metod leczenia i medycyny zintegrowanej. Ściśle współpracuje z lekarzami specjalizującymi się w neurologii, endokrynologii, medycynie bioinformacyjnej, Tradycyjnej Medycynie Chińskiej i immunologii. Prowadzi konsultacje i terapie funkcjonalne w obszarach detoksu i oczyszczania organizmu, medycyny komórkowej, żywienia klinicznego i pracy z Ego, znanej jako rozwój osobisty. Układa indywidualne plany funkcjonalnego powrotu do zdrowia osobom chorującym na celiakię, chorobę Hashimoto, stwardnienie rozsiane, reumatoidalne zapalenie stawów, choroby neurodegeneracyjne, chorobę Leśniowskiego – Crohna, colitis ulcerosa, chorobę Gravesa – Basedowa, choroby układu krążenia, nowotwory i wszelkie inne o charakterze przewlekłym. Członkini stowarzyszenia „Dziennikarze dla Zdrowia”. Wielokrotny gość audycji „Radiowa Klinika Zdrowia” w radiu RPL. Prowadzi autorskiego bloga www.paleolifestyle.pl. Pisze artykuły naukowe dla czasopisma E!STILO, Harmonia Życia oraz magazynu VIP. Współpracuje z cateringiem żywieniowym Slim Team w obszarze spersonalizowanych diet leczniczych. Tłumaczy badania medyczne i wybitnie łączy medycynę Wschodu i Zachodu.

Podobne Posty

Zostaw odpowiedź

Twój e-mail nie zostanie opublikowany