Smoothie to pyszny, gęsty koktajl na bazie owoców i warzyw. Przygotowuje się je, miksując świeże owoce i warzywa z wodą, mlekiem lub jogurtem. Dzięki swojej konsystencji oraz kaloryczności może idealnie pełnić rolę przekąski, a nawet posiłku.

Smoothie sprawdzi się na pewno w upalne dni, kiedy to zazwyczaj nie mamy apetytu aby zajadać standardowym obiadem, czyli mięsko i ziemniaczki. Z pomocą przyjdą świeże koktajle owocowe, które dostarczą nam odpowiednią ilość kalorii oraz makroskładników, przy czym nie obciążą nam żołądka. A dodatkowo jeszcze mogą nas przyjemnie schłodzić 😉 Dzisiaj przyjrzymy się koktajlowi z wykorzystaniem szpinaku oraz jagód i orzechów włoskich.

Szpinak – właściwości

Szpinak zawiera wiele składników odżywczych. Jest bogaty w witaminy i minerały, oraz w przeciwutleniacze, takie jak beta-karoten i luteina. I to własnie dzięki przeciwutleniaczom szpinak chroni nas przed miażdżycą i chorobami nowotworowymi. Roślina ta zawiera również dużo magnezu, który jak wiadomo działa relaksująco. Dodatkowo, szpinak jest też bogaty w żelazo i kwas foliowy, dlatego zaleca się go kobietom oraz kobietom ciężarnym. Liście szpinaku zawierają takie witaminy jak: witamina A, C, E i K oraz B6. Dobrą wiadomością jest to, że zawiera niewiele kalorii, bo tylko 23 kcal w 100 g. Także można go wcinać bez obaw o wzrost wagi, a dodatkowo należy wspomnieć, że szpinak przedłuża uczucie sytości. Dlatego będzie idealny do naszych koktajli! 🙂

Co takiego mają w sobie jagody?

Jagody są cenione za swój przepyszny smak. Często są dodawane do deserów, a mało kto zdaje sobie sprawę z tego jak cenne dla naszego zdrowia mają właściwości. Leczą oczy, obniżają poziom cholesterolu, uelastyczniają naczynia krwionośne oraz pomagają zwalczać wiele innych dolegliwości, takie jak np. biegunki – dzięki dużej zawartości garbników sok z suszonych jagód uszczelnia błony śluzowe żołądka, neutralizuje szkodliwe produkty przemiany materii i spowalnia perystaltykę jelit. Dodatkowo, jagody są źródłem wielu witamin i minerałów. Wśród pierwiastków mineralnych należy wyróżnić selen, miedź, cynk i mangan. Ponadto znajdziemy w nich witaminę C, A, B, PP. Jagody to również bogate źródło błonnika. Są też bardzo przyjazne dla osób na diecie – mają niski indeks glikemiczny i tylko 50 kcal w 100 g.

Do przygotowania dzisiejszego smoothie będą Ci potrzebne:

  • szklanka świeżego szpinaku
  • szklanka mrożonych jagód
  • garstka orzechów włoskich
  • szklanka mleka kokosowego

Sposób przygotowania:

Najlepszym narzędziem do przygotowania napoju będzie blender kielichowy. Jednak jeśli go nie posiadasz to blender ręczny również sobie poradzi, jednak najlepiej będzie jeśli orzechy posiekasz wcześniej i dodasz pod koniec miksowania do koktajlu 🙂

Do blendera wrzuć kolejno: jagody, szpinak, orzechy. Zalej mlekiem i miksuj ok 1-2 min.
Przelej do szklanki lub butelki i delektuj się swoją wyśmienitą bombą witaminową!

Dzięki mrożonym jagodom napój jest od razu schłodzony i będzie świetnym orzeźwieniem w gorące dni 🙂

Smacznego!